Să-ți scârțâie omătul sub picioare, aerul hibernal să-ți trezească simțurile, iar priveliștile să fie de-un alb strălucitor!
Astfel de scene îmbietoare devin reale în fiecare iarnă pentru pasionații de natură și de munte, care ies, alături de ghizi, în ture prin zonele pitorești din Bihor și din împrejurimi. Cei care preferă adrenalina pot alege și în acest sezon turele de schi, snowboard și tubing din stațiunile montane, unde se țin tabere și lecții pentru cei care vor să învețe ori să devină mai pricepuți pe schiuri...
Ture pe „Cerbul”
Amatorii sporturilor de iarnă sunt cu ochii pe prognozele meteo și pe camerele web care transmit live de pe pârtiile din Bihor și Alba, unde sezonul de schi și sanie a debutat și se așteaptă, ca în fiecare an, zăpezile mari.
În Stâna de Vale, cele două pârtii ușoare - Renul și Cerbul - sunt deschise și când iarna e domoală, fiind dotate cu tunuri de zăpadă, și au și teleschi. Pârtia mare, numită Bradul, este în totalitate naturală, are 1,2 kilometri, telescaun și se deschide după ce în zonă ninge. De asemenea, în Stână e deschisă și o pistă de tubing, pe care amatorii se dau în „colaci” gonflabili, precum și o pistă pentru sănii. O tură de tubing costă 8 lei, o urcare cu teleschiul 8 lei pentru adulți, 7 lei pentru copii și studenți, iar una cu telescaunul 12 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii și studenți. Cei care vor să învețe să schieze o pot face la Școala de Schi Stâna de Vale, unde o lecție individuală costă 170 de lei, iar în cazul în care instructorii lucrează cu un grup, lecția începe de la 100 de lei/persoană. „Am avut cursanți de la 3 ani până la 70 de ani. Unii vin să învețe, alții să se perfecționeze”, spune Dan Ispas, monitor de schi profesionist.
Cinci ore pe pârtie
La granița dintre Bihor și Alba, pârtia bihoreană Piatra Grăitoare este naturală, așadar se deschide doar când vremea o permite (urcarea cu telescaunul: 15 lei copii, 20 lei adulți). În schimb, la Arieșeni, una dintre piste, Vârtop II, are și zăpadă artificială, așadar turele și lecțiile de schi se țin deja de la debutul sezonului. Acolo, an de an, monitorii Școlii de Schi Gligor dau lecții pentru toți cei care vor să se bucure de sportul de iarnă, una individuală costând 150 de lei.
De asemenea, de peste 15 ani, Școala de Schi Gligor organizează și tabere pentru copii și adolescenți, de câte 5 zile, în perioadele 7-12 ianuarie, 4-9 februarie, 11-16 februarie și 25 februarie - 1 martie. Singura perioadă când toate locurile sunt complet rezervate e cea cu vacanța „de schi” a elevilor în Bihor, din perioada 18-23 februarie. Copiii au parte de cazare, 5 ore de schi pe zi și distracție, iar prețul este de 2.050 de lei.
Iarna pe coline
Cei care nu vor să încalțe schiurile au și alte opțiuni pentru a se bucura de oferta iernii. În zonele turistice din Bihor și din împrejurimi se organizează și în acest sezon drumeții prin zăpadă, pe rachete, astfel încât turiștii să nu se afunde în omăt. Nu trebuie nicio pregătire prealabilă, ci doar o condiție fizică bună. „E foarte fain să spargi zăpada sub rachete în astfel de ieșiri, în care vezi natura aproape neatinsă”, spune Mihai Olenici, ghid de drumeție montană pentru Apuseni Experience și pentru Carpați Trekking.
Temerarii trebuie să știe că o astfel de tură durează 8-9 ore, dar răsplata este că văd peisaje răpitoare, coline, creste, cătune pitorești și urme de animale sălbatice. „Cu grupuri de bihoreni, eu ies cu predilecție în zona Padiș și pe Valea Arieșului până la Vârtop. Nu prea urcăm în zona Gârda, fiindcă durează mult drumul. Dar dacă ieșirile sunt cu cazare în zonă, putem merge și acolo, ajungând și în locuri pitorești ca Poiana Călineasa sau Poiana Fundu Feței”, spune Mihai. În cazul unor ture organizate pentru grupuri, costul este 150 lei/persoană, fără transport și masă.
Și ghizii Aventura Trekking organizează ieșiri hibernale prin zone idilice, cum ar fi Padișul, părțile domoale din Pădurea Craiului și Izvoarele Barcăului, cu peisaje frumoase și case tradiționale, iar o tură costă 150 lei/persoană. Iarna pe pârtii și poteci se arată, așadar, tentantă...