Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le cere țărilor europene să își sporească producția de armament pentru a intensifica livrările către Ucraina și pentru a preveni o confruntare cu Rusia „care ar putea dura zeci de ani", transmite agenția France Presse, citată de Hotnews.ro.

Declarațiile șefului NATO vin înaintea unei reuniuni cheie a miniştrilor apărării din NATO, la Bruxelles, săptămâna viitoare.

„Trebuie să ne reconstituim şi să ne extindem mai rapid baza industrială, să creştem livrările către Ucraina şi să ne refacem propriile stocuri", spune Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat de cotidianul german Welt am Sonntag și preluat de news.ro. „Acest lucru înseamnă să trecem de la o producție lentă pe timp de pace la o producție rapidă în caz de conflict", a adăugat secretarul general al NATO.

El a subliniat că în acest moment niciun stat NATO nu se află sub amenințarea directă a unui conflict: „Nu există o amenințare militară iminentă împotriva unui aliat (din NATO). Dar, în același timp, Kremlinul lansează în mod constant amenințări împotriva țărilor NATO".

Invazia Rusiei în Ucraina a arătat că „pacea în Europa nu este un lucru de la sine înțeles", a precizat Stoltenberg, insistând asupra importanței de a proteja țările din Alianța Nord-Atlantică. „Atât timp cât investim în securitatea noastră și rămânem uniți, vom continua să descurajăm agresiunea", a spus Jens Stoltenberg.

„NATO nu caută un război cu Rusia, dar trebuie să fim pregătiți pentru o confruntare care ar putea dura decenii" - a fost avertismentul șefului NATO.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care Ucraina solicită din ce în ce mai mult obuze, muniţii şi alte ajutoare militare, iar ajutorul american întârzie.

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Joe Biden au solicitat Congresului SUA să aprobe pachetul de ajutor militar pentru Ucraina, amânat de prea mult timp, avertizând că Kievul nu ar putea ţine piept invaziei ruseşti fără acest ajutor, după cum arată Europa Liberă. 

Pe de altă parte, vicepremierul polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a spus că declaraţiile lui Vladimir Putin - care în interviul acordat jurnalistului american Tucker Carlson a exclus posibilitatea ca Rusia să invadeze alte ţări după Ucraina - „nu au nicio credibilitate” şi „nu vor adormi vigilenţa” Poloniei.

Noul șef al Statului Major al Apărării din România, generalul Gheorghiță Vlad, a avertizat, la rându-i, că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina. El consideră că „politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!