După ce mai multe state europene au dovedit că se poate face curăţenie într-o ţară întreagă într-o singură zi, cu condiţia ca locuitorii ei să se implice ca voluntari, România vrea să se înscrie şi ea pe harta activităţilor "Let's Do It". Adică "Hai să o facem". Responsabilitatea acţiunii în Bihor şi-a asumat-o, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, managerul de comunicare al Fundaţiei Habitat pentru Humanitate din Beiuş, Emil Popa, care acum caută în tot judeţul voluntari dispuşi să se murdărească pentru a curăţa.

"Eu coordonez campania în zona Beiuşului, dar vreau să formăm echipe în fiecare zonă a Bihorului", explică Emil. Acţiunea de curăţenie generală presupune că voluntarii vor strânge toate gunoaiele din păduri, de pe margini de drum şi din alte "depozite" clandestine pe care tot oamenii le-au făcut. Marea curăţenie e programată pe 25 septembrie în toată ţara, dar până atunci voluntarii au o altă activitate: trebuie să identifice zonele invadate de gunoaie. "La nivel naţional se face harta deşeurilor, adică o hartă interactivă cu punctele unde s-au semnalat mormane de deşeuri. Cartografierea se face fie cu un telefon cu cameră cu GPS, fie cu un aparat foto şi cu un GPS de maşină", explică Emil.

Aşadar, până la marea acţiune de igienizare e nevoie de voluntari care să semnaleze deşeurile şi care să fie dispuşi să-şi sacrifice puţin din timpul lor liber pentru a reda naturii frumuseţea originară, nu cea "decorată" cu mizerii. Doritorii pot să-l contacteze pe Emil prin pagina de Facebook pe care a creat-o special pentru eveniment, intitulată "Let's Do It, Bihor!", sau la adresa de e-mail emil.popa@habitatbeius.ro.