De Ziua Internaţională Art Nouveau, Oradea s-a întrecut pe sine în dorinţa de a-şi pune în valoare comoara de clădiri. Pătrunderea în fascinanta lume a Artei 1900 a început cu călătorii ghidate în intimitatea spectacolului arhitectural al unei arte noi ce oferea soluţii stilistice total opuse celei clasice.

Ca răspuns la acest spectacol inedit, preţ de două zile „fierbinţi”, mii de orădeni au luat cu asalt interioarele palatelor Art Nouveau înscrise în tururile ghidate. Au fost aduşi la rampă comanditarii şi arhitecţii vizionari, care au înţeles perfect aspiraţiile unei societăţi cosmopolite, iubitoare de progres, aşa cum era societatea orădeană la început de secol XX.

Tururile ghidate  au evocat minţile luminate care acum 100 de ani au remodelat oraşul istoric şi l-au adus la unison cu cele mai moderne creaţii arhitecturale ale Europei. Fiecare dintre vizitatori s-a lăsat sedus de ambianţa colorată a interioarelor ce îşi etalau vitraliile, feroneriile, picturile parietale, grădinile interioare, adică acea frumuseţe ascunsă, în mod obişnuit, publicului.

Tot ce au văzut orădenii pe viu în interioarele palatelor a explodat, pur şi simplu, într-un spectacol video extraordinar în pragul nopţii, pe faţada Palatului Vulturului Negru. Acest final grandios Art Nouveau a fost precedat de concerte de muzică de epocă, în care protagonişti au fost membrii Ansamblului de suflători al Filarmonicii orădene, care au excelat sub bagheta lui Lorenzo Moroni.

Şi pentru ca spectacolul să fie, cu un termen de epocă al Secesiunii vieneze, un „Gesamtkunstwerk”, adică să tulbure şi să exalte toate simţurile şi să unifice toate acţiunile, vraja sunetelor s-a suprapus, în boarea vântului de seară din plein-air-ul Pieţei Unirii, peste imaginile luminoase ale expoziţiei „Valurile Dunării-Valurile Art Nouveau”. În mod vizibil, patrimoniul Art Nouveau din Oradea s-a arătat la unison cu cel din Viena, Budapesta, Zagreb, Ljubjiana, Belgrad, Szeged, Subotica.

Beneficiile acestei constelaţii patrimoniale pentru turismul cultural al oraşului nostru se bucură de toate premisele în a ne depăşi aşteptările.

Ramona Novicov
Critic de artă