Pentru prima oară, universitarii orădeni ies deschis la luptă. Dacă la primul scrutin pentru funcţia de rector i-au lăsat în arenă doar pe fostul conducător al instituţiei, Cornel Antal, şi pe liderul sindical Gheorghe Ionescu, după invalidarea alegerilor din februarie cadrele Universităţii par să fi luat cursuri de curaj.

Ca urmare, în competiţia ce se va relua la finele acestei luni s-au înscris de trei ori mai mulţi candidaţi. Profesori cu experienţă şi notorietate, dar şi tineri în plină afirmare vor încerca să-şi convingă colegii că merită să-şi pună încrederea în ei.

De la capăt

Cu o lună înainte să expire mandatul conducerii alese în 2008, Universitatea a organizat prima rundă de alegeri pentru poziţia de rector, în 8 februarie, când s-au înfruntat deţinătorul funcţiei, Cornel Antal, şi vehementul său contestatar, liderul sindical Gheorghe Ionescu. La numărarea voturilor, rectorul en titre era declarat câştigător categoric, cu 620 din cele 826 de voturi valid exprimate.

O lună mai târziu, însă, Ministerul Educaţiei l-a "evacuat" din biroul de rector, invalidându-i alegerea, întrucât legea interzice exercitarea funcţiei pe o perioadă mai mare de opt ani. Or, în condiţiile în care avusese deja un mandat întreg de patru ani, plus unul parţial, de opt luni, un nou mandat ar fi făcut ca Antal să depăşească limita legală.

Decizia ministrului Cătălin Baba a relansat competiţia din Universitate, mai ales că la cererea sa regulamentul electoral a fost modificat pentru ca nu numai profesorii universitari să poată candida, ci şi cadrele cu grade didactice mai mici.

Surprize, surprize...

Săptămâna trecută a fost rezervată depunerii candidaturilor pentru scrutinul reprogramat pe 23 aprilie, şi toată suflarea universitară aştepta să afle cine vor fi temerarii care se vor încumeta să se opună celor doi profesori care îşi anunţaseră primii intenţia de a concura. E vorba de acelaşi Ionescu (profesor la Facultatea de Construcţii), şi Constantin Bungău (ex-decan la Inginerie Managerială şi Tehnologică), votat de Senat ca ordonator de credite al instituţiei după invalidarea lui Antal.

Vinerea trecută, cu câteva ore înainte de expirarea termenului, mult aşteptata surpriză s-a produs, alţi patru universitari înscriindu-se în cursă: Ioan Horga (decanul Facultăţii de Istorie), prorectorul Ioan Felea, Alexandru Ilieş (şeful Departamentului de Geografie) şi lectorul universitar Mircea Chiriac (de la departamentul de Kinetoterapie al Facultăţii de Geografie), acesta din urmă fiind de altfel singurul care nu are gradul de profesor şi, deci, profită de noul regulament de alegeri.

Pe modelul Antal

Numărul mic de voturi obţinute la primele alegeri nu l-au convins pe Ionescu nici să renunţe, nici să-şi schimbe programul prezentat în februarie, centrat pe transparenţă la stabilirea salariilor cadrelor didactice, creşterea numărului de domenii de doctorat şi îmbunătăţirea imaginii Facultăţii de Medicină, ştirbită de scandalurile cu diplome false din epoca Maghiar.

Cel de-al doilea candidat previzibil, Constantin Bungău, un apropiat la fostului rector Antal, îşi propune să continue proiectele acestuia. De altfel, a şi declarat că în februarie nu a candidat deoarece era convins că Antal mai merita un mandat. "Echipa precedentă a obţinut gradul de încredere pentru Universitate. Următorul pas ar fi trecerea la un grad de încredere ridicat", spune Bungău, care îşi propune, la fel ca Ionescu, să mărească numărul programelor de doctorat şi să obţină clasificarea Universităţii ca una de "cercetare avansată şi educaţie", fapt ce i-ar aduce mai mulţi bani de la bugetul de stat.

05 Ioan Felea.jpgPresiuni pentru bani

Ieşirea din scenă a lui Antal a mai făcut posibilă candidatura unui colaborator de-al său, prorectorul responsabil cu calitatea, Ioan Felea (foto), care la rându-i recunoaşte că în februarie n-a vrut să-l concureze pe fostul rector. În planul managerial ataşat candidaturii, Felea acordă atenţie situaţiei financiare a instituţiei, care se pregăteşte să deschidă o linie de credit, fiindcă are blocate peste 12 milioane de lei în derularea unor proiecte europene.

"Trebuie să facem demersuri mai hotărâte la autorităţile de managment ale proiectelor şi să demonstrăm că au obligaţia să ne pună la dispoziţie rambursarea", spune prorectorul. Fidel până la capăt lui Antal, Felea nu ascunde că în cazul unei victorii îi va propune să facă parte din "echipa managerială", probabil ca prorector.

"Murim încet"

Dacă Felea şi Bungău consideră că măsurile luate de Antal au fost eficiente, decanul Ioan Horga crede că restructurările făcute de fostul rector n-au fost bine gândite şi nici suficiente, dovadă fiind că, în urma ierarhizării programelor de studii la nivel naţional, Universitatea are doar două în prima categorie, ceea ce i-a şi afectat serios bugetul. Pentru a stabiliza situaţia economică şi a creşte calitatea, Horga propune o restructurare puternică: reducerea numărului de facultăţi de la 15 la 11, plus comasarea unor departamente.

"Planul meu nu e populist. Presupune restructurare, vor dispărea posturi. Eu mizez pe acele cadre didactice care au contribuit ca Universitatea să fie clasată binişor, în categoria de mijloc. Nu mă adresez celor care nu muncesc. Trebuie să recunoaştem, suntem o instituţie supradimensionată", a explicat Horga pentru BIHOREANUL, adăugând că "există semne că murim încet".

Decanul nu se sfieşte nici să arate că o parte din vină o are, direct şi personal, fostul rector: "Vreau să aduc echilibru în Universitate, echilibru erodat în ultimul an de dispute personale". În contradicţie cu ceilalţi candidaţi, Horga spune şi că lipsa concurenţei reale la alegerile din februarie a fost cauzată de faptul că oamenii erau "timoraţi" de Antal.

05 Alexandru Ilies.jpgTinerii la înaintare

Alte două candidaturi le aparţin unor universitari mai puţin cunoscuţi, care nu au mai avut nicio funcţie mare până acum. Alexandru Ilieş (foto), şeful Departamentului de Geografie, Turism şi Amenajarea teritoriului, are un CV ce îi certifică munca de cercetare, iar tânărul profesor spune că va miza pe puterea exemplului personal. "De 10 ani, am dotat tot Departamentul doar din proiecte europene", spune Ilieş, care propune o colaborare strânsă între mediul universitar şi companiile private. "Din mediul socio-economic putem atrage mai multe finanţări decât cele de la stat". În planul său se regăseşte şi o idee inedită: înfiinţarea unei grădiniţe şi a unei şcoli pentru copiii universitarilor şi ai studenţilor.

Un candidat inedit este lectorul universitar Mircea Chiriac, de la Departamentul de Kinetoterapie al Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport. Cel mai tânăr şi singurul pretendent care nu este profesor universitar, Chiriac tocmai a încheiat un concediu de şase luni fără plată, după ce a lucrat la Paris într-un spital privat. Şi spune că mizează pe tineri, nedreptăţiţi printr-un acces restrâns la venituri. Tocmai de aceea, vrea să recompenseze cadrele didactice tinere cu rezultate. Totodată, Chiriac vrea înlocuirea conceptului de an universitar, pentru ca studenţii să aleagă câte credite fac într-un semestru, şi, ca atare, să decidă în cât timp termină studiile.

Primul scrutin al alegerilor va fi organizat pe 23 aprilie, iar cel de-al doilea pe 25 aprilie. Teoretic cu şanse egale, aspiranţii la rectorat au două săptămâni la dispoziţie să-şi convingă colegii că merită să conducă Universitatea orădeană.


S-AU OPRIT
Au calculat, dar nu s-au băgat

În săptămâna rezervată depunerii candidaturilor, funcţia de rector a fost vizată şi de alţi "grei" din Universitate. Doi dintre ei sunt Ioan Ţară, profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi director al Camerei de Conturi Oradea, şi Anca Dodescu, fost decan al aceleiaşi facultăţi, funcţie la care a renunţat anul trecut în favoarea celei de director al Departamentului de Economie. Potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, atât Ţară cât şi Dodescu şi-au socotit şansele de reuşită, însă ambii au renunţat, în final, să se înscrie în cursă.