Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius îi invită pe bihoreni la comemorarea Annei Marossy, cunoscut biolog bihorean care a murit în urmă cu patru ani.

Ea va fi evocată joi, de la ora 16, la Rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai. În această arie protejată, Marossy a făcut numeroase studii, iar în ultimii săi ani de viaţă a atras atenţia de mai multe ori că rezervaţia este în pericol.

"Vă aşteptăm cu drag şi vă rugăm să vă simţiţi liberi să transmiteţi invitaţia mai departe tuturor celor care doresc să-i aducă un omagiu distinsei doamne Anna Marossy", a transmis Aqua Crisius.

Născută pe 12 martie 1931 la Beiuş, Anna Marossy a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Licenţiată a Universităţii Babeş Bolyai în 1954, şi-a început cariera ca profesor de biologie la Ştei, unde s-a remarcat pentru faptul că, indiferent de starea vremii, îşi scotea elevii din clase, învăţându-i să iubească şi să respecte natura, chiar în natură. Din 1966 până în 1988 a fost muzeograf la secţia de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor, unde şi-a făcut cercetările care aveau s-o consacre, studiind atent nufărul termal, floarea preferată, dar şi nenumărate alte specii de plante din nord-vestul ţării.

Fără să i-o fi cerut altcineva decât propriile convingeri, Anna Marossy a fost un avocat devotat al naturii. Convinsă că fiecare copac contează pentru sănătatea noastră, doamna Marossy s-a opus vehement tăierilor de arbori din Oradea.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Adio, doamnă Marossy! Cel mai reputat ecologist bihorean, Anna Marossy, a murit în azilul pe care şi l-a ales ca ultimă casă (FOTO)"