Lumea a luat-o razna. Nu mai sunt reguli şi parcă bunul simţ s-a uitat de tot...

Pentru că vede mereu tinere machiate strident şi adolescenţi care habar nu au să se comporte în societate, orădeanca Graţiela Gherman s-a gândit să iniţieze un curs de conduită, bune maniere şi sfaturi practice. Ea a ales o metodă interactivă, folosind puterea exemplului, fotografii, excursii şi divertisment.

Ce lume!

13 gratiela.jpgCa proprietară a unei agenţii de modeling şi de formaţie profesoară, Graţiela Gherman (foto) a intrat în contact cu sute de tineri. A observat, astfel, că unii aveau serioase probleme la capitolul imagine: fete de 14 ani cu machiaj exagerat, tineri cu unghii murdare, cu păr neîngrijit, cu blugi "peticiţi", tatuaje agresive şi piercinguri în nas, care nici măcar nu ştiau să salute. "Nu te poţi prezenta aşa la un examen sau la un interviu", spune orădeanca. De ce? Pentru că n-ai şanse să te vrea nimeni...

Graţiela e supărată pentru că gesturi simple precum punctualitatea, politeţea, gesturi ca acela de a ceda scaunul în tramvai unui bătrân, au dispărut de mult din obiceiurile adolescenţilor, lăsând, în schimb, loc liber violenţei.

Ca la carte, dar nu numai

Graţiela şi-a spus că lucrurile nu trebuie să rămână aşa astfel că, împreună cu prietena ei, Virginia Ritchie, fostă moderatoare la TVS, a gândit un curs de conduită. Nu e vorba de un curs teoretic, reprodus ad literam din Codul Bunelor Maniere. Suportul de curs va consta în filmuleţe şi fotografii anume alese, cu explicaţii ce vor rula pe o plasmă, la Casa de Cultură a Tineretului. "Vom folosi puterea exemplului, pentru că tematica este totuşi una sensibilă. Va fi ceva interactiv. Când vom vorbi despre vestimentaţie, de exemplu, vom pune în antiteză o celebritate care se îmbracă nepotrivit şi una care s-a îmbrăcat cu gust", explică Graţiela.

Pentru ca unele subiecte să fie mai bine înţelese, vor fi invitaţi şi specialişti din diverse domenii, ca de pildă un make-up artist când se va vorbi despre machiaj. Şi excursiile tematice, dar şi distracţia îşi vor avea locul lor. "Când un copil va vedea un obicei urât sau va auzi un cuvânt urât îşi va aminti că nu e bine, pentru că a râs de acel ceva, la curs", promite Graţiela.

Cu sau fără reguli?

Copiii care au împlinit 8 ani şi de a căror educaţie părinţii nu prea au timp, dar şi adulţii până la orice vârstă, vor avea posibilitatea să înveţe de la noţiuni de igienă, cum se salută sau cum se vorbeşte la telefon, până la arta unei conversaţii plăcute ori cum se ia masa. Comportamentul în societate, cum să completezi un CV şi cum te prezinţi la un interviu sunt şi ele în "programă". "Unele gesturi pot părea penibile, ca de pildă şi sărutul mâinii sau oferirea unui buchet de flori. Sunt frumoase, dar nu se pretează în orice situaţie. Nu săruţi mâna unei doamne când eşti pe stradă", exemplifică orădeanca.

Ideea cursului este salutată şi de sociologul Floarea Chipea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, care e de părere că societatea "pune prea puţin accent pe educaţie". "Studiile sociologice scot în evidenţă că oamenii manifestă, la nivel global, o atitudine de a contesta regulile şi de a se opune. Nu mai ascultăm de nimeni, vrem mai multă libertate... Fenomenul a apărut încă din anii ‘60, odată cu postmodernismul, dar s-a accentuat în anii ‘90, odată cu dezvoltarea internetului. Şi mass-media are un mare rol", afirmă Chipea, adăugând la favorizarea comportamentului tinerilor de azi şi educaţia deficitară din şcoli.

Conduită superioară

De o altă parte, sociologul Adrian Hatos consideră că bunele maniere diferă în funcţie de clasa socială, dar şi de standardele impuse de evoluţia societăţii: "Bunele maniere sunt specifice clasei superioare, n-au fost niciodată atribuite clasei muncitoreşti. Nu sunt independente de context şi nici nu sunt singurele standarde comportamentale". Altfel spus, nu e de ajuns să fii manierat dacă nu te comporţi bine...

Până una-alta, cursul de conduită şi bune maniere organizat de Graţiela Gherman va demara în 12 aprilie, se va ţine de două ori pe săptămână, vreme de două luni, şi va costa 300 lei. Totuşi, şi cei care nu-şi permit dar îşi doresc au posibilitatea să participe gratuit la şedinţe tematice, o dată pe lună, dacă se înscriu la telefon 0744.956.312. Pentru că, se ştie, cheia succesului stă în comportamentul potrivit...