Grupul PSD din cadrul Consiliului Local Oradea consideră că este obligaţia Primăriei de a fi instituţia care să ofere un imbold, un stimul, elevilor din învăţământul preuniversitar, sub forma unui sistem de burse, de performanță, de merit și de studiu, pentru un număr de 3.050 elevi.

Motivele sunt mai multe. Dacă se calculează gradul de promovare al tuturor elevilor, atât la examenul de evaluare națională, cât și la examenul de bacalaureat, se poate observa că în anul 2017 doar 50,7% din elevii orădeni pot accede la învăţământul superior. Adică doar unul din doi va continua studiile superioare și se va înscrie la universitățile acreditate din țară sau străinătate.

Apoi, încasările realizate în primul semestru 2017 de către municipalitatea orădeană din plata taxelor și impozitelor persoanelor fizice și juridice înregistrează o creștere cu aproximativ 11.000.000 lei. Încasările municipalității din impozitul pe venitul global, de asemenea, vor crește datorită modificării salariului minim de la 1.250 lei la 1.450 lei pentru anul 2017 și la 1.550 lei în anul 2018, la 1.650 lei în anul 2019 și la 1.750 lei în anul 2020. Toate aceste modificări vor aduce încasări suplimentare bugetului local din IVG.

Al treilea motiv: investițiile realizate în sistemul educațional reprezintă investiții în viitorii antreprenori locali, chiar dacă la început ele nu sunt palpabile, ci sunt imateriale. Aceste investiții vor oferi vieții orădene atât antreprenori din topurile revistelor economice de profil, precum Zoltan Teszari sau Ioan și Viorel Micula, cât și sute de viitori antreprenori locali care își vor dezvolta un business acasă, care vor angaja mii de bihoreni și care vor plăti taxe și impozite locale.

Acești oameni vor beneficia într-o mai mică sau mai mare măsură de sistemul de educație orădean, un sistem de educație care merită sprijinit de toți actorii vieții cotidiene, dar în principal de Primăria Municipiului Oradea.

Nicolae Avram
Consilier local