Situaţia penibilă din ultimele trei zile privind şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean, unde de vineri până marţi au fost trei şefi, pare că s-a încheiat. Directorului Liceului cu Program Sportiv Bihorul, Dan Matei, care de vineri seară ocupa funcţia de inspector general în locul PDL-istului Dorel Luca, a fost mazilit marţi dimineaţă, fiind înlocuit cu liberalul Daniel Negrean.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, înţelegerea iniţială între membrii USL Bihor a fost ca la şefia IŞJ să fie pus Negrean, însă, surprinzător, vineri seară s-a anunţat oficial numirea lui Matei. În timp ce nici liberalii, nici pesediştii nu şi-au asumat nominalizarea, surse ale BIHOREANULUI susţin că acesta ar fi ajuns pe funcţie graţie sforilor trase de liderul Sindicatelor Libere din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ. Variantă plauzibilă, dat fiind că ministrul Liviu Pop provine din rândul liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, fiind vreme de mai mulţi ani secretarul general al FSLI.

Mulţumim, PDL

Matei nici n-a apucat să aibă parte de o investire pe funcţie, însă Negrean da, scurta ceremonie având loc marţi, la sediul IŞJ Bihor. La festivitatea coordonată de prefectul Claudiu Pop au participat, pe lângă membri PSD ori PNL, ultimii doi şefi ai IŞJ Bihor, PDL-istul Dorel Luca şi Dan Matei, viceprimarul Oradiei Florica Cherecheş, inspectorul general adjunct Kery Hajnal, directori de şcoli orădene şi angajaţi ai IŞJ Bihor.

După ce prefectul a citit ordinele ministrului Educaţiei privind revocarea lui Dan Matei din funcţie, respectiv de numire a lui Daniel Negrean ca inspector general, ambele ordine fiind emise pe 29 mai, primul căruia i s-a dat ocazia să adrese câteva cuvinte a fost Matei, care i-a urat succes lui Negrean şi i-a mulţumit lui Luca, fără a preciza pentru ce anume. Matei doar a deschis şirul mulţumirilor, deoarece ulterior, atât Negrean, cât şi Pop i-au mulţumit PDL-istului pentru munca prestată la şefia IŞJ Bihor.

Bâlbâieli de partid

Degetul pe rană, însă, l-a pus primul Negrean, care a făcut o aluzie la situaţia din ultimele două zile. "Vreau să-i mulţumesc domnului Dan Matei pentru modul în care s-a comportat în această perioadă, pentru caracterul civilizat pe care l-a avut", s-a rezumat să declare Negrean vizavi de perindarea şefilor prin IŞJ Bihor.

De altfel, nimeni nu a vrut să vorbească, marţi, concret şi prea mult despre această încurcătură. Întrebat punctual şi în mai multe rânduri de jurnalişti de ce s-a ajuns în această situaţie, Claudiu Pop s-a rezumat să spună că a fost vorba de o greşeală.

"Nu avusese loc nicio discuţie între Prefectură şi ministru. A fost o situaţie pe care, personal, nu ştiu cum să o explic. Această numire (n.r. a lui Dan Matei) a venit vineri pe la ora 17, eu am fost anunţat de domnul Luca. Am luat legătura cu ministrul, care a verificat şi şi-a dat seama că un funcţionar - nu-mi cereţi numele pentru că nu-l cunosc şi nu cred că e relevant - a făcut această greşeală", a declarat Pop, evitând să spună concret ce tip de greşeală a fost.

"Din câte am înţeles, funcţionarul a fost sancţionat, ministrul de resort luând măsurile necesare, deoarece, repet, nu a existat o consultare. A fost doar greşeala unui funcţionar care şi-a depăşit atribuţiile", a mai spus prefectul, lăsând astfel să se înţeleagă că un funcţionar din aparatul Ministerului Educaţiei ar fi avut tupeul să-i dea ministrului să semneze un ordin de numire, fără ca acesta să ştie despre cine ar fi vorba.

Tot în cadrul festivităţii de marţi, Negrean şi-a precizat priorităţile, precum organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale în condiţii normale, realizarea unui audit la IŞJ Bihor, evaluarea activităţii inspectorilor şcolari şi a managementului din şcolile bihorene. Totodată, Negrean a spus că inspectorii generali adjuncţi vor fi stabiliţi în perioada următoare.

Dublă incoerenţă

Pe de altă parte, numirile ultimilor doi şefi la Inspectorat nu sunt privite cu ochi buni de către opoziţie, care afirmă că în acest caz este vorba de "o dublă incoerenţă în cadrul USL": prima e "bâlbâiala" numirii "pentru 48 de ore" a lui Dan Matei, iar a doua e "starea de incompatibilitate" în care s-ar afla Daniel Negrean.

"Actualul şef al IŞJ este pe locul 7 pe lista de consilieri locali ai USL. Ţinând cont că toţi inspectorii din teritoriu au fost demişi pe motive că ocupă locuri pe listele electorale, USL ce respectă? Sau mai bine zis ce nu respectă?", a întrebat retoric Adelina Coste, secretar general adjunct al PDL Bihor, referindu-se la promisiunea actualei puteri de a înlocui doar şefii de deconcertate care se implică în campania electorală.