PSD Oradea va depune în Consiliul Local un proiect de hotărâre prin care cere reducerea costului pe care orădenii îl plătesc pentru termoficare, având în vedere că, prin Codul Fiscal, reducerea cotei de TVA la acest serviciu scade de la 19% la 5% pe timpul iernii. Intenția a fost anunțată vineri, într-o conferință de presă, de social-democratul Liviu Sabău Popa.

„Din ianuarie, costul energiei termice va scădea cel puțin cu cei 14% stabiliți de Codul Fiscal, prin reducerea cotei de TVA de la 19 la 5%. Această reducere ar fi trebuit să intre în vigoare de anul trecut, dar din păcate Primăria Oradea a optat să bage în buzunar reducerea și să voteze în Consiliul Local prețul gigacaloriei cu TVA cu tot”, a declarat consilierul. Astfel, în iarna trecută, chiar dacă TVA-ul a fost mai mic, gigacaloria nu s-a ieftinit pentru cetățeni, scenariu pe care PSD ar vrea să-l evite pentru această iarnă.

Mai ales că, a mai spus Liviu Sabău Popa, Primăria ar trebui să reducă și prețul de producție al gagicaloriei cu 24%, cum a stabilit anul trecut Agenția Națională de Reglementare a Energiei. „Nici această reducere nu s-a regăsit în facturile orădenilor, pentru că Primăria a redus subvenția acordată orădenilor. Practic, orădenii au rămas cu același preț”, a mai spus consilierul.

Calculele PSD arată că, neaplicând în interesul direct al cetățeanului cele două prevederi, Primăria a impus un tarif cu 32% mai mare decât ar fi putut orădenii să plătească, în timp ce municipalitatea a câștigat la buget 2 milioane de euro.

„Putem să le comparăm (cele 2 milioane de euro - n.r.) cu subvenția de 3 milioane de euro pe care Primăria vrea să o acorde pentru biletele de avion ale vecinilor din județele Sălaj, Satu Mare, Maramureș, care sunt peste 50% din cei prezenți la zborurile către destinații internaționale”, a spus Sabău Popa, dorind să demonstreze că administrația liberală orădeană nu duce lipsă de bani și ar putea ieftini termia.

Cu această ocazie, PSD-istul a vorbit și despre faptul că, în ciuda proiectelor de reabilitare, Termoficare Oradea are pierderi în creștere pe rețele și că edilii municipiului nu pomenesc niciodată despre cum 54% din profitul acestei companii este generat de vânzarea de energie electrică. „Unde se duc acei bani? Nu explică nimeni”, a spus consilierul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!