Oradea este pregătită, sărbătorile de iarnă pot veni. Iluminatul festiv a fost pornit, vineri seară, de o mulţime de copii orădeni care s-au înghesuit să ajungă la butonul declanşator, din mijlocul Parcului 1 Decembrie.

Copiii au fost coordonaţi, la fel ca în anii precedenţi, de viceprimarul Mircea Mălan, care i-a pus să numere de la 10 la 1 înainte de a porni luminiţele. După ce parcul a prins culoare, toţi picii au aplaudat, bucuroşi că au luat parte la măreţul eveniment.

Fiecare a fugit apoi să-şi facă o poză lângă ornamentele strălucitoare ori lângă bradul albastru înalt de 6 metri, plantat special pentru acest Crăciun, în acelaşi parc.

Părinţii şi bunicii care i-au însoţit pe pici au admirat şi ei luminiţele. Mulţi dintre orădenii strânşi în parc au fost de părere că iluminatul festiv din această iarnă este mai reuşit decât în sezonul precedent. În Parcul 1 Decembrie, toate ornamentele sunt exclusiv în alb-argintiu şi galben şi iau forme de brăduţi, fundiţe ori steluţe. "Mi se pare mult mai frumos, pentru că este o singură nuanţă şi se vede altfel. Pe alocuri mai apar combinaţiile cu galben şi sunt reuşite", a spus unul dintre orădenii adunaţi în parc, Florin Pătălău.

Iluminatul de sărbători nu a fost aprins încă în tot oraşul, dar în zilele următoare, pe măsură ce muncitorii firmei Luxten vor reuşi să monteze figurinele, vor lumina toate arterele principale din oraş.

"În acest an în Oradea vor fi aproape 14 kilometri de instalaţii de iluminat specific: ghirlande, figurine, plase de lumină, tuneluri. Toate vor fi pe sistem LED, astfel încât consumul de energie electrică va fi semnificativ redus. Estimarea noastră este că undeva la 15.000 de lei va costa toată perioada, adică de azi până pe 7 ianuarie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.  

Din cauza şantierului, Piaţa Unirii nu va fi luminată festiv în această iarnă. În schimb, va prinde culoare Cetatea Oradea, care va găzdui şi primul târg de Crăciun din Oradea. Luxten a decorat cu instalaţii specifice inclusiv podul ce duce spre Cetate şi care în mod cert va deveni o atracţie pentru orădeni în această iarnă.