Timp de două luni, cât România a fost în stare de urgenţă, numai angajaţii Grădinii Zoologice au socializat cu cele peste 800 de necuvântătoare care trăiesc aici. Animalele au simţit din plin lipsa vizitatorilor. "A fost neobişnuit, dat fiind că, în mod normal, grădina este deschisă zilnic", zice Florin Ienciu, administratorul Zoo.

Dincolo de poarta grădinii, curioşii pot de-acum să-l cunoască pe Alex, puiul de lamă născut la finalul anului trecut, sau să-i vadă pe urşii Bobby şi Feri cum se bălăcesc în propria lor piscină.

Izolare cu folos

Închiderea Grădinii Zoologice a fost imperativă, ţinând cont că orădenii n-au putut, oricum, să iasă din case. "Am folosit perioada de izolare pentru lucrări de întreţinere", explică administratorul. 

Îngrijitorii au reuşit să facă dezinfecţii şi dezinsecţii în toate cuştile, dar şi lucrări de întreţinere. "Am tuns iarba în toată grădina, dar deja trebuie să o luăm de la capăt. Încercăm să producem cât mai puţin disconfort vizitatorilor, dat fiind că grădina are program zilnic de vizitare, între orele 9 şi 19", zice Ienciu. 

Cert este că, odată cu redeschiderea Zoo, musafirii nu s-au lăsat aşteptaţi. Pe 1 iunie, peste 2.000 de oameni au vizitat animăluţele, iar mulţi dintre ei au fost turişti din judeţele vecine. 

Vedetele grădinii

Greu de spus care animal este atracţia principală a grădinii. Fără doar şi poate, copiii şi adulţii deopotrivă zăbovesc în faţa suricatelor, dar şi lângă cele patru exemplare de cangur Bennett, lângă antilopa elan, o specie protejată care poate ajunge la maturitate chiar şi la o tonă, ori lângă urşii Feri şi Bobby, care zilnic se joacă în mini-lacul amenajat în ţarcul lor. 

O surpriză pentru vizitatorii care cunosc bine animalele de la Zoo Oradea este puiul de lamă Alex. "Micuţul" înalt deja de peste 1,5 m s-a născut în decembrie, aşa că n-a apucat să fie admirat de public. Acum, însă, vine fuguţa la gard când e strigat pe nume şi abia aşteaptă să primească ceva de mâncare. 

Deocamdată, din pricina măsurilor menite să prevină răspândirea Covid-19, vizitatorii nu pot intra în spaţiile închise ale Zoo, aşa că nu pot vedea reptilele, animalele exotice ori liliecii. În schimb, lângă animalele care trăiesc în aer liber pot zăbovi cât doresc...