Luna decembrie a însemnat şi pentru ambulatoriul Maternităţii o lună a cadourilor: policlinica lăsată ani întregi în paragină în mod intenţionat, tocmai pentru ca medicii să aibă alibiuri pentru că-şi direcţionau pacientele spre propriile cabinete private, a fost reinaugurată după renovarea şi dotarea la cele mai înalte standarde.

Numai că noutatea n-a fost pe placul tuturor medicilor. Aşa că, pentru a nu-şi pierde propria clientelă, s-au înţeles să fixeze la noul ambulatoriu un tarif exorbitant pentru ecograful 4D, adică exact pentru "atracţia" principală a unităţii. Şmecheria a ţinut, însă, doar două săptămâni, până a aflat primarul Ilie Bolojan.

Adio facilităţi

Agitaţie mare la Maternitate în ultimele zile ale anului trecut. Mai-marii Primăriei au aflat că preţurile serviciilor ecografice 4D din ambulatoriu sunt - culmea - peste cele practicate de cabinetele private. Anomalia s-a întâmplat în condiţiile în care, din decembrie 2010 (când au fost cumpărate două aparate pentru ecografii 4D, cele mai performante din ţară) şi până în decembrie 2011, pacientele au avut posibilitatea să beneficieze de investigaţii fie gratuit, dacă erau internate sau dacă aveau trimitere de la medicul de familie, fie contra unei taxe de numai 50 de lei, dacă veneau fără trimitere.

În decembrie 2011, însă, lucrurile s-au schimbat. Medicii au reuşit să convingă conducerea spitalului că se impune o majorare a tarifului, astfel că preţul unei ecografii 4D a fost majorat brusc, de la 50 la 250 de lei. Mult mai scump decât la privat! Iar motivul bănuit pentru care s-a ajuns în situaţia paradoxală ca pacientele să plătească mai mult la ambulatoriul Maternităţii decât la cabinetele private e revoltător: un boicot al cadrelor medicale care lucrează atât la spital, cât şi la cabinete particulare.

Păcălit de subalterni

11 Gavrila Grebenisan.jpgGavril Grebenişan (foto), fostul manager interimar al Spitalului Judeţean, în subordinea căreia se află Maternitatea, susţine că a stabilit preţurile după o consultare prealabilă cu medicii: "Am discutat cu medicii, care mi-au spus că la privat se plătesc 350 de lei pentru o ecografie 4D. Ca atare, împreună cu directorul financiar-contabil al spitalului, am decis ca la noi tariful să fie mai mic, de 300 lei".

Înainte de a-l aplica, Grebenişan spune că a dat câteva telefoane la cabinete private, ca să afle preţurile practicate, dar nici unul nu a vrut să le dezvălui. "Asta m-a făcut să cred că ceva nu e în regulă. Aşa că am redus automat preţul la 250 de lei, aplicând Anexa 7 a Contractului cadru din 2011 cu Casa de Sănătate", explică Grebenişan. Altfel spus, preţul pentru ecografiile 4D s-a stabilit la nivelul maxim ce poate fi decontat de CAS.

Informat de alţii

Ceea ce nu ştia fostul manager era că tariful de 250 de lei, deşi legal stabilit, era peste preţul practicat la cabinetele private. Deşi tarifele ecografiilor 4D diferă de la un cabinet la altul, în unele locuri depăşind 300 de lei, la alte clinici - cum ar fi Eurorad - pacienţii plătesc doar 200 de lei, cu condiţia de a avea trimitere de la medicul specialist.

Motiv pentru care, de altfel, Maternitatea n-a avut nici măcar un singur client în luna decembrie, când a practicat acest preţ! Grebenişan a realizat situaţia la finele lunii, din întâmplare. "Am fost sunat de reprezentantul unei clinici private, care mi-a spus că avem preţuri mai mari la ecografii decât cabinetele particulare. Ca urmare, am dispus reducerea tarifului la 150 de lei".

Cel care a descoperit primul neregula a fost, însă, chiar primarul Ilie Bolojan, de la un subordonat cu soţia însărcinată, care i-a relatat câteva preţuri comparative, şi a cerut reducerea imediată a tarifului. Informaţia a fost confirmată chiar de edil. "Am cerut conducerii spitalului modificarea preţului imediat ce am aflat situaţia. Tariful de 250 de lei a fost practicat doar câteva zile", spune Bolojan, convins că la mijloc a fost, din nou, un sabotaj al unor medici: "Pentru că nu puteau sabota spitalul, singura modalitate a medicilor de a-şi păstra clienţii de la cabinetele private era să stabilească un preţ mai mare la Maternitate".

Corb la corb nu scoate ochii

11 Petru Chitulea.jpgDirectorul coordonator al Maternităţii, dr. Petru Chitulea (foto), recunoaşte că în cele câteva săptămâni în care preţul unei ecografii a fost 250 de lei spitalul nu a avut nici măcar un singur client, cu excepţia gravidelor internate în spital, pentru care cheltuielile au fost decontate de CAS. Nu admite, însă, că subalternii săi ar fi boicotat spitalul, dezinformând intenţionat conducerea cu privire la tarifele practicate de cabinetele private. "Preţurile le stabileşte conducerea, nu medicii", spune doctorul.

"Nu cred că vreun cabinet privat îşi permite să efectueze astfel de ecografii la un preţ de 150 sau 250 de lei. În unele locuri se cer chiar şi 500 de lei pentru o ecografie 4D, deoarece un asemenea aparat costă cam 80.000 de euro. Cu un preţ de 250 de lei pentru o ecografie, în cât timp şi-ar amortiza un privat investiţia?!", argumentează Chitulea.

Fie că umflarea tarifului a fost o greşeală întâmplătoare, fie că a fost una provocată de medicii interesaţi ca policlinica Maternităţii să nu aibă "căutare", în cele din urmă ea a fost îndreptată în timp destul de scurt. Aşa că acum, la un preţ rezonabil şi în mod cert mai mic decât la privat, bihorencele îşi pot face aici investigaţiile, fără a mai fi obligate să scoată mai mulţi bani din buzunare la cabinetele particulare...


RIVALITATE
La concurenţă cu Debreţinul

Pentru dotarea Maternităţii cu trei aparate de ultimă generaţie pentru investigaţii imagistice, din care două ecografe 4D şi unul 2D,  Ministerul Sănătăţii şi Primăria Oradea au suportat o investiţie de 900.000 de lei. Potrivit fostului manager Gavril Grebenişan, aparatura performantă a diminuat fenomenul plecării femeilor din Bihor spre spitalele şi cabinetele de obstetrică-ginecologie din Ungaria, înrădăcinat de aproape 10 ani.

"Cu două ecografe 4D putem spune că suntem o concurenţă serioasă pentru Debreţin, fiindcă orădencele nu mai trebuie să apeleze la serviciile medicilor maghiari pentru servicii de investigaţie de calitate", spune Grebenişan.