Mama și antrenoarea gimnastei Sabrina Maneca Voinea (17 ani), care a fost depunctată în finala la sol pentru o presupusă ieșire în afara covorului, a transmis că se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv pentru ca nedreptatea să fie corectată.

De asemenea, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a trimis o scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică, pentru reanalizarea contestației în ceea ce o privește pe Sabrina Maneca Voinea, care s-a clasat pe locul 5.

Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video și foto, prezentate inclusiv de televiziunea americană NBC, infirmă această teorie. 

Într-o filmare se vede că Sabrina stă pe vârfuri și nu atinge nicio porțiune din afara suprafeței de concurs. 

Fără zecimea primită penalizare, Sabrina ar fi obținut nota 13.800 și ar fi intrat în posesia bronzului olimpic.

Nadia Comăneci a reacționat pe rețelele de socializare, cerând reanalizarea evoluției gimnastei române și arătând, totodată, că aceasta nu a călcat în afara covorului.

„Atât am putut suporta!”

„Sabrina nu a ieșit din covor la nicio linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toți cei care ne-ați susținut. Atât am putut suporta!”, a scris luni, după finală, pe Facebook, fosta gimnastă Camelia Voinea, mama și antrenoarea Sabrinei. 

Marți, ea a revenit spunând că se va adresa Tribunalului de Arbitraj Sportiv, dar și subliniind că Federația Română de Gimnastică nu a luat măsuri imediat.

Eurosport.ro scrie că speța nu va fi una ușoară, neexistând vreun precedent la care să se raporteze judecătorii TAS. 

Același site de sport arată că, într-o finală olimpică, o gimnastă poate face contestație când se simte nedreptățită, dar aceasta vizează doar nota de plecare, nu și execuția. Sabrina a depus contestație, dar arbitrii nu au putut să își corecteze eventuala greșeală, pentru că nota de plecare fusese corect acordată, discuția fiind legată strict de penalizarea primită pentru presupusa ieșire din covor.

Apel la forurile internaționale 

„În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024”, se arată în scrisoarea trimisă de Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, către Federația Internațională de Gimnastică, adresată direct președintelui Morinari Watanabe.

„Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului. Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depuse în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imaginii gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul, periclitând chiar sănătatea mintală a acestuia”, se mai arată în scrisoare.

Mihai Covaliu punctează și că „mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale. Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justă a cazului prezentat”. 

De asemenea, și Federația Română de Gimnastică protestează împotriva arbitrajului din finala olimpică de la sol. Într-o scrisoare adresată lui Morinari Watanabe - președintele FIG, Carmencita Constantin, președintele FRG, cere prezentarea analizei detaliate și justificarea notelor la Dificultate si Execuție obținute de Sabrina Maneca Voinea. „Totodată, Federația Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) două memorii, urmând procedurile acestuia: unul referitor la  modul de soluționare al contestației gimnastei Jordan Chiles, după anunțarea clasamentului. Cel de-al doilea, pentru felul în care au fost soluționate contestațiile pentru Sabrina Maneca Voinea și Jordan Chiles”, se arată într-o informare făcută marți de FRG.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!