Săcueni şi Lacul Cicoş ascund frumuseţi aproape neştiute ale Bihorului. Tocmai de aceea, Fundaţia pentru cultură şi educaţie ecologică ECOTOP din Oradea a realizat un documentar care prezintă Situl Natura 2000, cu ariile naturale protejate din vecinătatea oraşului Săcueni, în locul în care se întâlnesc Câmpia Ierului și Câmpia Buduslăului.

Mozaic de habitate

Aria protejată are o suprafață de 741 hectare şi cuprinde păduri de foioase, pajiști, tufărișuri, mlaștini, turbării, ape curgătoare, bălți şi terenuri arabile cultivate. Zona găzduieşte mai multe specii de amfibieni, cum ar fi broasca mare de lac, broasca roșie de pădure, broasca râioasă brună, buhaiul de baltă cu burtă roșie și țestoasa europeană, singura specie de țestoasă acvatică din România.

Arborii bătrâni adăpostesc şi două specii amenințate: croitorul mare al stejarului şi rădașca, cea mai mare insectă de la noi, cu dimensiuni de până la 8-9 centimetri. Tot acolo se află şi cea mai mare colonie cuibăritoare de stârci cenușii din bazinul Ierului, cu peste 100 de cuiburi, foarte gălăgioşi, aflaţi parcă într-un permanent conflict.

Lacul Cicoș

La câteva minute distanţă faţă de pădurea seculară de stejari care adăpostește colonia de stârci, se află o altă rezervație: Lacul Cicoș. Așezat într-o covată adâncită, în albia mlăștinoasă a unui afluent al râului Barcău, lacul se întinde pe o lungime de circa jumătate de kilometru și adăpostește un complex de bălţi şi mlaştini, cu un ochi de apă a cărei adâncime depășește 3 metri şi jumătate.

Acolo s-a format un plaur compact, pe o suprafață de circa 2 hectare şi jumătate. Este ultima formațiune complexă de acest gen, păstrată până astăzi în Câmpia de Vest. Țesătura vegetală plutitoare, străpunsă de exemplare masive de arin și de ochiuri de apă înșelătoare, se mișcă sub fiecare pas, făcând extrem de riscantă orice tentativă de traversare.

Lecţia de natură

Filmul documentar, o producţie Impress Media, a fost deja prezentat elevilor din Săcueni şi locuitorilor din comunităţile rurale aparţinătoare oraşului, prezenţi la întâlnirile de informare şi conştientizare organizate de reprezentanţii fundaţiei ECOTOP.

Documentarul face parte din seria de activităţi ale proiectului Conservarea Biodiversității în Situl Natura 2000 ROSCI 0220 Săcueni și Aria Naturală Protejată 2184 Lacul Cicoș, cod SMIS 119008, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020.