M-am mutat la Oradea în urmă cu patru ani. Cunoşteam oraşul din copilărie, dar acum totul pare schimbat.

Oradea este un oraş foarte, foarte interesant. Comparativ cu altele din România, aici au loc multe evenimente culturale, există încărcătură istorică şi este locul unui schimb cultural intens între grupurile etnice. Multe oraşe din vestul României au o situaţie similară, din punct de vedere cultural şi istoric, dar la Oradea ceva parcă este nefinalizat.

În urmă cu 120 de ani, oraşul trecea printr-o perioadă înfloritoare: se făceau investiţii în centrul istoric, prin clădirile care sunt incredibil de frumoase, oameni de afaceri îşi dădeau întâlniri aici şi era, totodată, un loc râvnit de artişti, muzicieni, scriitori. Apoi, din păcate, a urmat o perioadă lungă de stagnare. Dar oare unde se află Oradea acum?

Am văzut o mulţime de schimbări pozitive care s-au petrecut în ultimii ani şi ceva se întâmplă din nou. Sunt chiar curios dacă oraşul va putea merge pe vechiul făgaş, dacă oamenii oraşului vor renunţa la prejudecăţi şi vor încerca să vadă lumea la un orizont mai luminos, dacă le va păsa mai mult de generaţiile viitoare, dacă vor putea găsi o strategie pentru adoptarea vreunei poziţii în zonă.

Toată lumea se plânge, după părerea mea, fără a avea motive întemeiate. Oraşul ăsta ar trebui să-şi ridice nivelul prin locuitorii săi: de la meşteri la profesorii universitari, de la vânzătorii din stradă şi muncitorii din fabrici şi copiii lor până la studenţi.

Orădeanul nu ar trebui să renunţe; e ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă. Nu vă lăsaţi copleşiţi de corupţie, de afaceri bazate pe şmenuri şi de un viitor întunecat. Fiţi mândri şi implicaţi-vă, astfel încât generaţiile următoare să fie şi ele mândre cum suntem noi acum de înaintaşii lor! Sună naiv? Poate. Dar să spui din start "N-are cum să meargă" ar fi o mare greşeală.

Artur Gyalai
Project-manager Posticum