Liderii PPMT Bihor critică modificarea Codului Penal prin scoaterea din categoria funcţionarilor publici a preşedintelui ţării, a deputaţilor şi senatorilor. "Este un caz scandalos, ruşinos ,şi o provocare la adresa fiecărui cetăţean cu gândire democratică şi cu bun simţ", a declarat Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, vineri, într-o conferinţă de presă, adăugând că în felul acesta parlamentarii "nu mai pot fi traşi la răspundere prin Codul Penal ci doar pe cale civilă sau administrativă".

Politicianul a subliniat faptul că reprezentanţii UDMR Bihor din Camera Deputaţilor au votat pentru "legea superimunităţii". "Din păcate la acest caz scandalos au participat şi reprezentanţii minorităţii maghiare. Din cei 18 deputaţi UDMR au fost prezenţi 16 şi toţi au votat "da", inclusiv Szabo Odon şi Cseke Attila", a spus liderul PPMT.

Csomortanyi a găsit şi o explicaţie pentru felul în care au votat Cseke şi Szabo. "Nici nu este de mirare, deoarece organizaţia judeţeană a UDMR totdeauna era fruntaşă cu cazurile de la ANI şi DNA sau să dea seamă în faţa instanţei. Aşa o avem pe fosta deputată Peto Csilla, care şi-a angajat propria fiică la biroul parlamentar sau pe doamna senator Biro Rozalia, care, în calitate de viceprimar, a semnat atribuirea unei clădiri din strada Republicii unei fundaţii din a cărei conducere făcea parte. Plus există şi alţi foşti deputaţi ai UDMR Bihor care au fost cercetaţi de DNA", a spus preşedintele PPMT Bihor.

Liderul maghiarilor din PPMT Bihor vrea ca UDMR-iştii să fie traşi la răspundere de alegători: "Cerem ca aceşti deputaţi să dea seamă în faţa alegătorilor despre acest caz ruşinos şi totodată le transmitem o întrebare retorică: Oare pentru votarea unor asemenea legi au fost ei trimişi la Bucureşti?".

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele PPMT Oradea, Kristofi Kristof, a anunţat că joi, la Tribunalul Bihor, s-a judecat primul termen din procesul deschis de PPMT în Contencios Administrativ împotriva Hotărârii de Consiliu Local 178 potrivit căreia orădenii care deţin terenuri agricole în intravilanul municipiului sunt obligaţi să se adreseze Primăriei în vederea impozitării şi înscrierii în Registrul Agricol. PPMT-iştii susţin că au descoperit mai multe nereguli în HCL şi au prezentat în instanţă 10 tipuri de cazuri concrete ale unor orădeni nedreptăţiţi prin această normă locală.

Totodată, liderii PPMT Bihor au comentat şi comasarea şcolii "Juhasz Gyula" din Episcopia cu "Szacsvay Imre" susţinând că decizia "ne aduce aminte de metodologia aplicată de regimul comunist atunci când voia să închidă o şcoală maghiară". Cei doi politicieni au spus că desfiinţarea personalităţii juridice a unităţii de învăţământ din Episcopia este o decizie "nefundamentată".