Deşi a pus deja muncitorii să amenajeze locul, primarul Ilie Bolojan mai trebuie să aştepte cu dezvelirea statuii Regina Maria din Piaţa Ferdinand. Creaţie a scuptorului orădean Dumitru Paina, statuia a fost deja construită şi urma să fie dezvelită în cadru festiv, pe 12 octombrie, de ziua oraşului. Atâta doar că nu se poate legal!

Proiectul statuii lui Paina a ocupat locul doi la concursul de idei organizat de municipalitate, fiind devansat de cel propus de sculptorul Ioan Mihele. Acesta din urmă, care a şi încasat premiul cel mare în valoare de 2.000 de euro, a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local de a amplasa statuia lui Paina.

După ce în primă fază Tribunalul Bihor a respins cererea de suspendare a hotărârii, ca neîntemeiată, la sfârşitul lunii august Curtea de Apel a admis recursul lui Mihele şi a hotărât suspendarea aplicării actului administrativ până la judecarea procesului pe fond.

Iar la cum merg procesele în România vor mai trece câteva aniversări ale oraşului până când judecătorii vor hotărî care Marie va orna soclul din buricul târgului. Bihorel vine cu propunerea salvatoare: să fie amplasate ambele statui. S-ar dezamorsa un proces lung şi costisitor, şi pe de altă parte am fi şi noi de pomină cu ceva în lume...