Fostul director al Muzeului Țării Crișurilor, profesorul de istoria artei Aurel Chiriac, schimbat anul trecut din funcție după aproape trei decenii în care s-a aflat la conducerea instituției, va fi răsplătit pe viață pentru activitatea sa.
Numele lui se regăsește pe o listă aprobată săptămâna trecută de Academia Română, cu „personalități române de prestigiu ale științei, culturii și sportului”, care au „realizări deosebite” și „activitate notorie” pentru care merită să primească, pe toată durata vieții, o indemnizație de merit.
Prevăzută de Legea 118/2002, această indemnizație lunară finanțată de la bugetul de stat este egală cu trei salarii minime brute și nu este impozabilă. Așadar, pe lângă pensia aferentă activității la Muzeu și la Universitatea din Oradea, Chiriac va primi lunar încă 7.650 lei.
Chiar dacă recompensarea personalităților nu este o idee rea, merită criticat cuantumul deloc mic al indemnizației și, mai ales, obscuritatea cu care Academia Română ia aceste decizii.
Lista recompensaților e ținută la secret, modalitatea de selectare a acestora, la fel, iar acum s-a aflat doar pentru că deputatul USR Iulian Bulai a deconspirat că, printre personalitățile avizate recent se numără și fostul ministru al Energiei din Guvernul Dăncilă, Anton Anton, considerat un incompetent fără pereche. Se umple țara de „speciali” plătiți, la pensie, mai ceva ca atunci când erau în activitate...