Angajații Casei Județene de Pensii Bihor, la fel ca alți colegi de ai lor din țară, ar putea declanșa joi o acțiune de protest care să îmbrace inclusiv forma unei greve japoneze. Funcționarii sunt nemulțumiți că, deși încă de anul trecut ar fi trebuit să primească salarii mai generoase, acestea le-au fost înghețate la nivelul celor din ultima lună a anului 2019.

„La fel ca și colegii noștri din alte domenii de activitate angajați în sectorul bugetar, protestăm împotriva practicii Guvernului de a nu respecta legile, transformându-se din executiv în legislativ prin Ordonanțe de Urgență care decid ce și când se aplică legile”, a declarat BIHOREANULUI Adrian Bereș, liderul sindicatului din Casa Județeană de Pensii Bihor.

Potrivit acestuia, în loc să aplice Legea 153/2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care prevedea aplicarea unei grile de salarizare mai favorabile cu începere din anul 2020, atât la începutul anului trecut, cât și la începutul acestui an, Guvernul a adoptat Ordonanțe de Urgență prin care a prorogat aplicarea legii votate de Parlament, același lucru pregătindu-se să facă și pentru anul viitor.

„Inițial s-a propus, prin Ordonanță de Guvern, creșterea eșalonată a salariilor, cu 25% din ianuarie 2020 și cu încă 25% din ianuarie 2021, dar prin Ordonanțele de Urgență salariile au fost înghețate la nivelul lunii decembrie 2019”, spune sindicalistul, adăugând că „noi munca nu o prestăm eșalonat, nici mâncarea, impozitele și facturile nu le plătim eșalonat”.

Potrivit lui Bereș, la fel ca alți bugetari, sindicaliști din Casa de Pensii vor protesta joi dimineață în fața Guvernului, cerând aplicarea integrală a Legii 153/2017, nefiind excluse nici acțiunile de protest la nivel județean, inclusiv declanșarea unei greve, în funcție de rezultatul celei de la București.