O lungă perioadă de timp investitorii străini au fost atraşi în Oradea prin facilităţi care au constat în asigurarea utilităţilor şi scutiri la plata taxelor şi impozitelor. Un alt "magnet" pentru cei interesaţi să dezvolte o afacere în oraş a fost forţa de muncă ieftină. De altfel, Oradea, şi tot Bihorul în ansamblul său, au ajuns pe ultimele locuri în topul salariilor din România. Cu un venit mediu net lunar calculat pentru acest an la 2561 de lei, judeţul se află pe locul 34 la nivel naţional. Ca să nu amintim că salariul mediu net al "vecinilor" din Cluj este de peste 3700 de lei/lună.

Este evident că proiectul de facilităţi pentru noii investitori trebuie regândit. Este necesar ca noile afaceri să fie încurajate să se axeze pe creşterea fondului de salarii şi tehnologie, şi nu pe crearea de noi locuri de muncă prost plătite.

O ţintă a administraţiei bihorene trebuie să fie atragerea de investitori care activează în industrii ce oferă angajaţilor salarii peste medie. Pentru asta este nevoie ca piaţa muncii din zonă să ofere specialişti bine pregătiţi, care să activeze în domenii de viitor, în tehnologie, cu precădere. Aceştia pot fi pregătiţi în cadrul Universităţii din Oradea, care are posibilitatea de a juca un rol determinant în reorientarea investiţiilor spre sectoare cu un nivel de salarizare superior.

Bihorul este un judeţ care poate fi îmbunătăţit în mai multe domenii şi aici enumerăm şi câteva dintre punctele din programul PMP care îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii bihorenilor.

Extinderea reţelei de parcuri industriale judeţene cu acoperire regională la nivelul judeţului

- Parcuri industriale în sau în apropierea oraşelor şi municipiilor din judeţul Bihor. Ele trebuie să fie plasate în apropierea oraşelor sau municipiilor din judeţul Bihor, astfel încât să putem vorbi de o dezvoltare economică echilibrată în tot judeţul nostru. Parcurile sunt generatoare de locuri de muncă, implicit generatoare de taxe şi impozite pentru bugetul local şi fără îndoială motoare de dezvoltare pentru comunitatea pe raza cărora se află amplasate.

- Judeţul Bihor este probabil unul dintre judeţele cu cea mai mică reţea de gaze construită. Marea majoritate a cetăţenilor folosesc încă butelia pentru gătit. Zonele industriale suferă din pricina lipsei unor magistrale de gaz astfel încât să poată fi reduse costurile de producţie prin utilizarea acestei resurse. Probabil suntem ţara cu cel mai redus consum de gaz/locuitor din estul Europei. Bunăstarea bihorenilor, dezvoltarea industriilor şi a parcurilor industriale este într-o strânsă colaborare cu dezvoltarea reţelelor de gaz.

Echipa PMP Bihor îşi propune prin programul de guvernare locală să aducă îmbunătăţiri semnificative calităţii vieţii oamenilor în acest judeţ şi să muncească pentru dezvoltarea judeţului. Punctele prezentate mai sus sunt parte integrantă a viziunii PMP pentru judeţul Bihor.

Andrei Amariţei – PMP Bihor

Acest material a fost comandat de Partidul Mișcarea Populară, filiala Bihor, Cod Mandatar 21200020