Salariile tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate vor fi majorate cu 25 la sută de la 1 octombrie, au anunţat, marţi, reprezentanţii sindicatelor din sănătate, ordonanţa de Guvern urmând să fie aprobată săptămâna viitoare.

"Putem, sub formă de ordonanţă de urgenţă şi sub formă de proiecta de lege legat de responsabilitatea medicilor, de la 1 octombrie anul acesta, în baza economiilor după introducerea cardului naţional de sănătate, să avem o creştere de 25 % la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar", a anunţat premierul într-o conferinţă de presă.

"Impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei anual", a adăugat Victor Ponta, menţionând că pentru anul acest resursele sunt furnizate din economiile făcut prin introducerea cardului, de circa 90 de milioane de lei plus alte economii.

Premierul a punctat că în luna octombrie va fi nevoie de o rectificare bugetară în acest sens.

Totodată, Victor Ponta a spus că medicii nu mai sunt functionari prin decizia guvernului de anul trecut.

"E important ca obligaţia de a continua această mărire graduală să fie asumată înainte de legea bugetului astfel încât în 2016 să putem aplica următoarea creştere de 25% şi în acelasi fel, 25% anual până se ajunge la o dublare a venitului actual atât pentru medici, asistente şi restul personalului. Important e să adoptăm în Parlament legea prin care să prevedem ca în bugetul pe 2016 să fie inclusa următoarea treaptă", a mai spus Victor Ponta.

"O chestiune importantă e legată de statutul medicilor şi personalului medical. Medicii nu mai sunt funcţionari prin decizia pe care guvernul a adoptat-o anul trecut, ordonanţa 2 din 2014, legea a fost aprobată de către Parlament, deci pe statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Am discutat cu ministrul Justiţiei, care împreună cu reprezentanţii sistemului medical, va veni cu un proiect de lege, nu cu ordonanţă de urgenţă, e o chestiune delicată care trebuie discutată mai mult în Parlament care să prevadă pe înţelesul tuturor că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru medic, asistent etc. cu îndeplinirea cumulativă a trei condiţii: să nu fie condiţionată, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate şi impozitate", a precizat premierul.