Institutul Național de Statistică a publicat joi cele mai recente date centralizate privind câștigurile din salarii în România. Astfel, în luna noiembrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost de 6679 lei, cu 218 lei (+3,4%) mai mare decât în octombrie 2022.

Câştigul salarial mediu net a fost 4.141 lei, în creştere cu 133 lei (+3,3%) față de luna octombrie 2022, se mai arată pe portalul INS.

„În luna noiembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna octombrie 2022, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe sau realizări deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte)”, se arată în informarea Institutului Național de Statistică.

Conform acesteia, „valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei”, adică 10.329 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, adică 2.258 lei.

Salarii medii nete mari s-au înregistrat și în domenii ca activități de editare (8.077 de lei), fabricarea produselor din tutun (7.630 de lei), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (7.539 de lei), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (7.134). 

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,6%. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!