Salariul minim brut ar putea fi majorat, de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 lei. Inițiativa încinge spiritele pe piața muncii. Patronatele sunt împotrivă și consideră că mai degrabă este o măsură „brutală” pentru companii, fără să se țină cont de productivitatea salariaților, una dintre cele mai slabe din Europa, anunță Termene.ro.

Potrivit Termene.ro, decizia Consiliului Național Tripartit pentru indexarea salariului minim brut până la 4.050 de lei de la 1 ianuarie ar urma să fie legiferată de Guvernul României pentru a fi și aplicată.

„În Camera Deputaților mai este un proiect de lege, inițiat de Executivul de la Palatul Victoria, prin care salariul minim brut ar urma să respecte normele europene prin care acest venit este de 50% din venitul mediu brut. Dacă sindicatele sunt mulțumite de această decizie, mediul de afaceri are îndoieli că aceste majorări repetate pot ajuta mediul de afaceri. De la sfârșitul anului lui 2023 și până în ianuarie 2025, salariul minim brut ar beneficia de a treia majorare”, arată sursa citată.

Reprezentanții patronatelor se plâng și de taxarea muncii, cea mai mare problemă pentru angajatori.

„Eu, personal, am spus că în perioada următoare nu este potrivit să se mărească salariul minim și am solicitat să se scadă 500 de lei neimpozabil din salariul minim ca salariatul să ducă mai mulți bănuți acasă”, a declarat pentru Termene.ro, Ion Roman, președinte al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Vrancea, organizație membră a Consiliului Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR).

Acesta lasă să se înțeleagă că nu i se pare normal ca el să cheltuie 4.000 de lei, iar la salariat să ajungă doar 2.200 lei, adică tot atât cât ia și statul.

Citiți și alte detalii despre subiect pe www.termene.ro!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!