Guvernul a aprobat joi, cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare, hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent.

În ședința Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a spus că de această măsură vor beneficia 1,8 milioane de angajați din România. 

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a primei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”, a spus prim-ministrul, citat de europafm.ro.

Printr-un comunicat transmis ulterior, Ministerul Muncii precizează că „tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună”. Majorarea nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară. 

„Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a transmis Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Majorarea este contestată de unii. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, de la REPER, spune că „este o măsură populistă. Directiva europeană spune clar că salariul minim ar trebui să fie stabilit în mod transparent și predictibil, cu o formulă de calcul, bazată pe niște indicatori”, potrivit RFI. 

Totodată, Radu Burnete, președintele Confederației Patronale Concordia – care reprezintă peste 2.000 de companii din România – a criticat decizia Guvernului. Acesta spune că cele mai afectate vor fi firmele care nu au profituri foarte mari, care ar putea fi nevoite să disponibilizeze angajați deoarece nu vor putea suporta creșterea lefurilor.

„Deși legea cere o consultare între sindicate și patronate, în ultimii ani de zile, Guvernul ne cheamă, ne ascultă, după care face cum își propusese de la bun început. Nu e o consultare adevărată.”

„Foarte puțini sau mai spre deloc, angajații din sectorul public sunt remunerați cu salariul minim. Deci, atunci când Guvernul crește salariul minim, pentru el, ca angajator, nu crește, pentru că angajații săi câștigă peste acest prag. Deoarece crește salariul minim în economia privată, Guvernul colectează mai mult”, a mai spus acesta, citat de romania.europalibera.org. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!