Reprezentanţii sindicatelor, ai patronatelor şi cei ai Guvernului au ajuns marţi la o înţelegere în privinţa salariului minim.

După discuţiile prelungite şi tensionate de luni, din Consiliul Naţional Tripartit,  Executivul a înaintat un proiect de hotărâre privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei de la 1 mai 2016, decizia urmând să fie luată în şedinţa de guvern de miercuri.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, afirmă că această propunere este agreată de sindicalişti pentru că se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim va rămâne la 1.050 de lei. Proiectul prevede şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim de consum, de inflaţie şi de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de creştere în perioada următoare.

Hossu a mai spus că, spre deosebire de anii anteriori, nu mai face discriminare pentru sectorul bugetar, în sensul că salariul minim garantat în plată reprezintă salariul de bază minim plătit fiecărui salariat bugetar şi nu salariul de încadrare.

Consiliul Naţional Tripartit, la care participă reprezentanţi ai Guvernului şi liderii confederaţiilor sindicale şi patronale, s-a întrunit luni seară, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condiţiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia.

Mediafax mai arată că reprezentanţii Guvernului au propus, în discuţiile de luni, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai, motivând că este necesar un studiu de impact, însă sindicatele s-au opus, cerând ca majorarea la 1.200 de lei să se facă de la 1 ianuarie.

Propunerea de majorare a salariului minim la 1 mai va fi trimisă Consiliului Economic şi social şi ar urma să fie adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri.