Unele legume au un impact negativ mai mare asupra mediului decât anumite tipuri de carne. Este una dintre concluziile surprinzătoare ale unui studiu realizat de un grup de cercetători ai universităţii americane Carnegie Mellon.

Aceştia au determinat de câtă energie şi apă este nevoie, dar şi care e cantitatea de gaze cu efect de seră emisă în atmosferă pentru producerea anumitor alimente, raportat la numărul de calorii per kilogram. Astfel, printre altele au descoperit că salata verde este de trei ori mai poluantă decât baconul în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce se datorează în principal faptului că un kilogram de bacon oferă mult mai multe calorii decât unul de salată. Impactul e asemănător în cazul vinetelor, ţelinei şi castraveţilor. 

Atunci când au analizat consumul de apă necesar producerii alimentelor, cercetătorii au descoperit că este nevoie de o cantitate mai mare de apă pentru fiecare calorie de cireşe, ciuperci ori mango decât pentru o calorie de carne.