Parcul Natural Apuseni a publicat recent două înregistrări video care surprind viața sălbatică din zona ocrotită de lege.

În unul din filmulețele postate pe Facebook se văd doi râși când trec, unul după altul, prin fața unei camere de supraveghere, montate de rangeri pentru monitorizarea faunei din parc. Este vorba despre două exemplare adulte, un mascul și o femelă.

Filmarea postată acum de Parcul Apuseni a fost surprinsă în perioada de împerechere a râșilor, singurul moment din an când masculii și femelele umblă împreună prin păduri. 

Rangerii au mai imortalizat și un lup care și-a găsit de mâncare chiar în fața camerelor de supraveghere.

Reprezentanții parcului spun că populațiile de carnivore mari din Apuseni sunt la un nivel optim și nici nu creează probleme oamenilor, pentru că își găsesc hrană în pădure.

„Avem în evidențe 22 de râși, dar sunt exemplarele pe care le-am putut evalua, nu este un număr exhaustiv. La lupi, populația este mai mare, avem cam 26-28 de exemplare, nici aici nu putem ști sigur, pentru că dinamica exemplarelor este destul de mare”, a declarat Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni (APNA), pentru BIHOREANUL.

Vestea bună este că animalele sălbatice o duc bine în pădurile din parc, găsesc suficientă hrană, astfel că nu fac prea multe pagube oamenilor care locuiesc în vecinătate.

Recent, APNA a publicat și imagini video cu un urs surprins de camerele de filmat în timp ce se pregătea să intre în bârlog. La venirea iernii, când nu mai găsesc hrană suficientă, urșii se retrag în bârloguri, unde dorm pentru o perioadă mai lungă, consumând din rezerva de grăsime acumulată pe timpul verii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!