După 10 luni de lucrări şi o investiţie medie de 25 de euro pe metru pătrat, parcul Salca II, amenajat în continuarea primului cu acelaşi nume, a fost inaugurat miercuri. Lucrările au fost prezentate jurnaliştilor de şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din Primărie, Lucian Popa, în prezenţa viceprimarului Huszár István, care s-a abţinut însă să facă declaraţii publice, pe motiv că sunt ultimele zile de campanie electorală şi declaraţiile i-ar putea fi interpretate ca o laudă în faţa electorilor.

"Astăzi inaugurăm parcul Salca II, care face parte dintr-o etapă de final, pentru că acum doi ani a fost inaugurat parcul Salca I. Împreună, au fost gândite ca un parc unitar întinse pe 5,6 hectare", a declarat, la inaugurare, Lucian Popa. Noul parc are o suprafaţă de 2,2 hectare şi a costat 2,5 milioane de lei.

Potrivit lui Popa, întrucât după finalizarea lucrărilor la Salca I, orădenii s-au plâns că nu au zone de umbră, copacii fiind încă prea mici, sau de refugiu în caz de ploaie, la cea de-a doua etapă s-a ţinut cont de aceste sugestii.

Astfel, în Salca II a fost amenajată o pergolă din lemn pe stâlpi din zidărie de cărămidă, ce urmează un traseu de 180 de metri lungime, în parte sinuos şi care pe mijloc are un pârâiaş artificial, asemănător unui şanţ cu apă. Apa de aici ajunge pe un perete construit din piatră, pe care, pe o latură, apa se prelinge, iar pe cealaltă curge printr-o mini-cascadă. De aici, apa curge într-un lac artificial, de mică adâncime şi amenajat cu pietre de râu, care la rândul său este în legătură cu lacul din Salca I.

În timp, pergola va avea pereţi verzi, lângă fiecare stâlp fiind plantate flori căţărătoare. Totodată, traseul pergolei este întrerupt cu patru zone de odihnă, cu bănci şi un mic bazin circular, astfel încât orădenii să se poată odihni cu apa la picioare.

De asemenea, parcul are trei locuri de joacă pentru copii: o groapă cu nisip şi cumpănă, o zonă cu gazon unde s-a montat un leagăn şi un labirint pe pavaj, care este amprenta labirintului verde din Salca I. Tot pentru copii, noul parc are un amfiteatru în aer liber, unde spectatorii vor sta direct pe gazon. În prezent, pentru protejarea gazonului care trebuie să crească, pereţii amfiteatrului au fost acoperiţi cu un strat de paie.

De altfel, iarba deocamdată lipseşte din Salca II, fiind recent însămânţat. În plus, în toamnă, municipalitatea va continua plantările în acest parc. Popa a mai precizat că de jur împrejurul parcului va fi amenajată o pistă pentru alergat din tartan.

Prezenţi la inaugurare, arhitecţii noului parc, soţii Ernest şi Carmen Pafka au precizat că provocarea cea mai mare este ca orădenii să păstreze ce s-a amenajat. "De 40 de ani se doreşte amenajarea unui parc în această zonă mlăştinoasă. Lumea vine cu pretenţii, dar habar nu are cât costă. Se poate face un parc cu arbori seculari, dar costă. Şi se fură plante, se distrug bănci şi coşuri de gunoi chiar înainte de recepţie", a spus Ernest Pafka.