Cea de-a V-a ediţie a Festivalului Sarmalelor, eveniment organizat de consilierul judeţean Ioan Sala, va avea loc duminică, 1 septembrie, în Complexul Muzeal "Vatra Satului" situat în Parcul Maria din Salonta.

După deschiderea festivă, de la ora 13, grupuri de concurenţi din şapte localităţi vor găti în corturi special amenajate câte 500 de sarmale, urmând ca la finalul concursului cu toţii să primească obiecte tradiţionale româneşti. Participanţii sunt din Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Mădăras, Tinca şi Tulca.

În plus, organizatorii vor pregăti circa 6-7.000 de sarmale, toate urmând să fie distribuite gratuit. "Festivalul a fost ideea mea, căci de multe ori la Ziua Salontei partea românească nu prea este reprezentată. Aşa am decis în urmă cu cinci ani să organizez acest festival", a declarat Ioan Sala, consilier judeţean PNL.

Chiar dacă alături de el, printre gazde se numără şi senatorul Valeriu Boeriu şi consilierii locali Ramona Buz şi Răzvan Sala, toţi liberali, consilierul judeţean subliniază că evenimentul nu este unul de partid, ci unul dedicat mai ales comunităţii româneşti din Salonta.

De la ora 15.30, în program sunt trecute recitalurile Ansamblului Artistic "Dumbrava" Balnaca, cântăreţilor Dani&Anca din Zalău, interpretei Nicoleta Chioran Marchiş din Sălaj, grupului "Ardelencele", dar şi Ansamblului Artistic "Crişana". În cadrul evenimentului va avea loc şi o tombolă, sumele adunate în urma acesteia urmând să fie donate unor gemene care suferă de mai multe afecţiuni din Salonta.

Festivalul Sarmalelor este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, care a oferit organizatorilor 12.000 de lei şi cu Primăria Salonta, care sprijină evenimentul cu 5.000 de lei.

Alexandru Laslău