Odată cu implementarea sistemului de colectare selectivă la casele din municipiu, RER Ecologic Service a pus la punct şi un program fix de ridicare a acestor deşeuri. Asta pentru că reciclabilele nu pot fi strânse laolaltă cu deşeurile menajere, întrucât acestea ar compromite aşa-numita fracţie uscată. De pildă, hârtia amestecată cu resturi menajere nu mai poate fi reciclată, chiar dacă este separată.

Pentru a veni în sprijinul orădenilor, RER Ecologic Service postează pe site-ul propriu toate aceste informaţii. Mai mult, oricine vrea să afle data exactă când i se vor colecta deşeurile reciclabile nu trebuie decât să intre pe site-ul www.reroradea.ro.

Bilunar

Sistemul de colectare selectivă a deşeurilor presupune adunarea deşeurilor care pot fi reciclate - PET-uri, hârtii, cartoane sau doze de aluminiu - separat de cele menajere. Acest sistem dual a fost implementat de operatorul licenţiat de salubritate atât la blocurile din municipiu, cât şi la orădenii care locuiesc la case. Aceştia din urmă au primit gratuit, în mai multe rânduri, saci galbeni în care să strângă exclusiv deşeurile reciclabile şi pe care să-i scoată în stradă în zilele anume în care utilajele RER Ecologic Service trec pe-acolo.

Sacii galbeni se golesc de către muncitorii operatorului de salubritate o dată la două săptămâni, în ziua de luni sau de vineri. Lunea se ridică deşeurile reciclabile de la orădenii programaţi la colectarea deşeurilor menajere în zilele de marţi, iar vinerea de la cei cărora li se golesc pubelele în zilele de joi. Asta înseamnă că utilajele RER ajung, de pildă, pe strada Iuliu Maniu vinerea, tot la două săptămâni.

Soluţie greşită

Operatorul de salubritate a observat, însă, că mulţi orădeni n-au înţeles modul în care funcţionează acest sistem şi se plâng că stau cu sacii în stradă, fără să le fie goliţi. Multe din comentarii sunt, însă, nejustificate, pentru că de fapt cetăţenii sunt cei care nu respectă programul de colectare. "Orădenii trebuie să înţeleagă că sacii galbeni se golesc doar în ziua în care sunt programaţi, nu şi în altă zi", precizează directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban. Aşa că degeaba scot sacii galbeni în alte zile...

Din nefericire, unii dintre cetăţeni, ca să se asigure că li se golesc sacii galbeni, amestecă fracţia reciclabilă cu cea umedă, adică cu deşeurile menajere. Ceea ce distruge deşeurile ce pot fi valorificate şi îi obligă pe muncitorii RER să golească sacii galbeni în autogunoierele ce colectează deşeurile menajere. "Aceasta nu este o soluţie, pentru că oraşul trebuie să-şi reducă întreaga cantitate de deşeuri depusă la halda ecologică, iar acest lucru se poate face doar prin colectarea separată a reciclabilelor", precizează Ban.

Comunicare pe net

Pentru a-i ajuta pe orădeni să înţeleagă aceste lucruri, RER Ecologic Service a postat informaţii ce ţin de colectarea selectivă şi pe site-ul propriu, www.reroradea.ro. Aici, oricine poate să verifice când i se ridică deşeurile reciclabile. La opţiunea din meniu "Programe colectare", clienţii pot introduce numele străzii pe care locuiesc şi, apăsând butonul "Caută", află exact datele la care utilajele RER Ecologic Service vor trece pe strada lor pentru a goli sacii galbeni.

De altfel, întreg site-ul RER Ecologic Service a fost rearanjat, orădenii găsind acum mai multe informaţii ce-i vizează. De pildă, apar date despre compania de salubritate, serviciile oferite de aceasta, dar şi actele necesare pentru încheierea unui contract de salubritate.

Tot pe site, RER Ecologic Service postează anunţurile de angajare. În plus, oricine poate face o sesizare online, responsabilii firmei garantând că reclamaţia va ajunge unde trebuie, petiţionarul va primi un răspuns. Pentru că dorinţa companiei este de a fi aproape de cetăţeni, chiar şi în mediul virtual...