Având în vedere că în această perioadă a anului foarte mulţi aleg să îşi petreacă vacanţele la munte, iar numărul incidentelor a crescut, salvamontiştii bihoreni fac un apel la turişti să aibă grijă pe unde merg, să se echipeze corespunzător şi să urmeze cu atenţie traseele.

Atenţie sporită

"Recomandăm celor care abordează traseele turistice din arealul montan al judeţului Bihor să se informeze asupra condiţiilor meteo din ziua respectivă, să abordeze trasee în funcţie de nivelul de pregatire fizică şi psihică, să aibă echipament adecvat scopului propus, să se informeze corect asupra duratei traseului ce se doreşte a fi parcurs", arată un comunicat al Serviciului Judeţean de Salvamont Salvaspeo.

Conform salvatorilor, principalele cauze generatoare de accidente cu consecinţe grave sunt lipsa echipamentului adecvat, necunoaşterea zonei şi părăsirea traseelor turistice.

Nu mai departe de noaptea de luni spre marţi, un turist s-a rătăcit în zona Meziad - Coada Lacului Leşu şi a fost găsit după 5 ore de căutări ale salvamontiştilor, ajutaţi de pompierii ISU Crişana. "Din fericire, turistul, în vastă de 60 de ani, a fost găsit sănătos", arată comunicatul.

Vreme înşelătoare

Salvatorii amintesc şi că temperaturile ridicate din această perioadă reduce randamentul fizic, ca urmare este recomandată hidratarea corespunzătoare şi evitarea efortului fizic prelungit în perioada amiezii. De asemenea, condiţiile meteo pot fi imprevizibile. Temperaturile ridicate determină, la nivel local, apariţia unor averse de ploaie însemnate cantitativ, ce pot determina apariţia unor viituri pe unele cursuri de apă montane.

"Amatorilor de ture moto enduro sau ATV le reamintim de obligativitatea purtării căştii şi a echipamentului de protecţie, păstrarea în permanenţă a legăturii cu patrulele salvamont din zonă şi alegerea traseului în funcţie de experienţa şi performanţele tehnice ale vehiculelor", mai arată comunicatul.

Predispuşi la accidente

Salvamontiştii mai precizează şi că în prima parte a sezonului de vară s-au înregistrat 30 de cazuri în care au trebuit să intervină, dintre care 11 entorse, luxaţii, fracturi, 6 muşcături de căpuşă, două accidente ATV - moto, 4 situaţii cu turişti rătăciţi şi 7 cazuri de insolaţii, escoriaţii şi alte afecţiuni minore.

Date privind starea traseelor turistice, nivelul de dificultate şi orice altă informaţie utilă se pot obţine de la patrulele salvamont din zonele Glăvoi, Vârtop, Stâna de Vale, Şuncuiuş.

În finalul comunicatului, salvamontiştii le urează turiştilor vacanţă plăcută şi reamintesc că, în situaţia unui accident montan pot accesa atât numărul unic pentru situaţii de urgenţă 112, cât şi combinaţia literelor care formează cuvântul salvamont de pe tastatura telefoanelor mobile (exceptând tastatura qwerty) 0725.826.668 - Dispeceratul naţional Salvamont.