Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor a anunţat că, pe perioada vacanţei dintre semestre, a crescut numărul accidentărilor pe pârtiile din judeţul Bihor. Astfel, 16 schiori şi sănieri s-au accidentat pe pârtia de la Vârtop, iar pe cea de la Stâna de Vale au avut loc două accidentări.

Sub aspect clinic, cele mai serioase accidentări au fost trei traumatisme de coloană vertebrală, două dintre ele având loc la Vârtop şi unul la Stâna de Vale. Pe pârtia de la Vârtop, un grup de sănieri a coborât noaptea, pe întuneric, grupaţi în "trenuleţ". În afara tânărului lovit la coloană, alţi doi s-au accidentat la cap, respectiv la genunchi.

Salvamontiştii avertizează că nerespectarea modului de practicare a schiului şi săniuşului pot provoca accidente cu urmări grave.

La Stâna de Vale a avut loc un accident din cauza unor sănii legate de maşini. Accidentul nu a avut urmări grave, dar salvamontiştii avertizează că în astfel de practici, în cazul unor frânări bruşte sau derapări, cei de pe sanie riscă răni grave.

Pentru de a evita situaţii asemănătoare uneia produse în urmă cu o săptămână, când un grup de snow-mobilişti a fost surprins de un viscol puternic, fiind siliţi să petreacă noaptea într-o colibă, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo reaminteşte câteva reguli esenţiale pentru turişti.

Salvamontiştii recomandă celor care se dau cu snow-mobilul sau cu ATV-ul să aibă echipament vestimentar şi tehnic adecvat, să se alimenteze corect şi să nu consume băuturi alcoolice. Salvamontiştii mai recomandă ca amatorii de drumeţii să anunţe cabanierii sau Serviciul de Salvamont despre traseu şi durata acestuia şi să se informeze cu privire la starea zăpezii, grosimea stratului şi pericolul declanşării unor avalanşe.

Turiştii sunt sfătuiţi să evite deplasarea pe ceaţă, iar dacă pornesc pe trasee de creastă să o facă devreme, planificându-şi orare de parcurs, dar şi introducându-şi în memoria GPS-ului traseul, pentru ca acesta să poată fi refăcut în caz că se rătăcesc.