La mai bine de un an de la furtuna puternică care a „măturat” sud-estul Bihorului, punând la pământ păduri întregi, efectele încă se văd din plin. 12 trasee turistice din Munţii Bihor-Vlădeasa sunt încă închise, pentru că lemnele doborâte nu au fost curăţate.

„Toate demersurile noastre pentru deblocarea situaţiei au fost stopate datorită lipsei de reglementări concrete privind administrarea şi statutul acestor trasee turistice”, se arată într-un comunicat transmis joi de Serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor şi semnat de directorul serviciului, Pinter Istvan.

Echivalate cu drumurile

În urma mezo-ciclonului care a lovit Bihorul pe 17 septembrie 2017, circa 1,3 milioane de metri cubi de masă lemnoasă au fost puse la pământ. Astfel, din cele 54 de trasee turistice din munţii Bihorului, 12 au fost blocate total sau parţial. Salvamontiştii au montat indicatoare care atenţionează asupra acestui fapt şi au postat şi pe site-ul propriu anunţuri privind închiderea acestor trasee. De asemenea, au încercat să determine instituţiile să cureţe aceste trasee.

„Acest demers a fost reluat şi în primăvara anului 2018, cu sprijinul Prefecturii Bihor prin intermediul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, unde au fost convocaţi reprezentanţii Ocoalelor Silvice, ai Gărzii Forestiere, Administraţiei Parcului Natural Apuseni, fără vreun rezultat. Concluzia a fost că legislaţia nu precizează vreo procedură specială de eliberare a masei lemnoase de pe trasele turistice, acestea neavând statut special, echivalent cu un drum public”, se mai arată în comunicat. O soluţie ar fi ca aceste trasee să fie echivalate drumurilor publice şi, astfel, evacuarea lemnelor ar fi prioritară.

Până când legislaţia nu se va schimba, turiştii nu pot decât să se documenteze serios înainte de a urca pe munte şi să verifice pe site-ul Salvamont, www.salvamontbihor.ro, dacă traseul pe care au de gând să-l parcurgă este deschis şi practicabil.

Bilanţ de vară

Pe de altă parte, Salvamont-Salvaspeo Bihor a făcut şi un bilanţ al activităţilor din perioada 1 mai – 31 octombrie, arătând că salvatorii montani au intervenit în această perioadă pentru a ajuta 81 de turişti, din care 49 cu diverse probleme medicale, iar 32 de persoane rătăcite.

De asemenea, în acest interval, s-au făcut lucrări de amenajare şi întreţinere a mai multor trasee turistice din zona Roşia şi din defileul Crişului Repede.

Acum, salvatorii se pregătesc pentru sezonul rece, în care vor face acţiuni de patrulare preventivă şi asistenţă pe pârtiile de ski din Vârtop şi Stâna de Vale. Totodată, pe 17 noiembrie, salvatorii vor participa la un exerciţiu de salvare din telescaun pe pârtia „Piatra Grăitoare” din Vârtop.