Sângele tău hrăneşte două inimi! Acesta este sloganul cu care voluntarii fundaţiei AMIA Suflet de copil vor să demonstreze că un gest de mărinimie ajută dublu.

Astfel, sâmbătă dimineaţă, de la ora 8, sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea (strada Louis Pasteur nr. 30) toţi bihorenii dornici să doneze sânge pentru bolnavii din spitale. Apoi, donatorii sunt îndemnaţi să ofere tichetele de masă primite copiilor din centrele de plasament din Bihor ori abandonaţi în spitale, de care se îngrijesc voluntarii AMIA.

Inclusiv angajaţii centrului vor face voluntariat la această acţiune, întrucât în mod normal sâmbăta centrul este închis.

Cei care vor să doneze sânge trebuie să ştie că sunt acceptaţi doar donatorii cu vârste între 18 şi 60 de ani şi care au cel puţin 50 de kilograme. De asemenea, trebuie să aibă pulsul regulat, între 60 şi 100 de bătăi pe minut, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg şi să nu fi suferit o intervenţie chirurgicală în ultimele 6 luni.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, dar nici cei aflaţi sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, renale, psihice ori endocrine. De asemenea, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste -6 dioptrii sau cancer.

Cu 48 de ore înainte de a se prezenta la recoltare, donatorul nu trebuie să fi consumat grăsimi sau alcool, iar în dimineaţa donaţiei poate să consume doar o cană de ceai sau cafea şi un mic dejun uşor, format din fructe ori legume. De asemenea, donatorul nu trebuie să fumeze înainte cu o oră şi la o oră după donare, la fel cum nu trebuie să ofere sânge după o noapte de nesomn.