Exerciţiul de salvare a trei victime surprinse de o viitură în Peştera Cetăţile Ponorului din Munţii Apuseni a fost o evenimentul principal al taberei "BalkanCamp", reuniunea anuală a speologilor din zona balcanică, organizat de Federaţia Română de Speologie şi Uniunea Balcanică de Spologie, care a avut loc weekendul trecut în zona Padiş.

La exerciţiu au participat 98 de salvatori speologi din România, 19 din Bulgaria, unul din Slovenia, patru din Polonia şi 14 din Ungaria. "Acţiunea a fost primul exerciţiu internaţional de o asemenea anvergură din zona Balcani şi zona centrală şi est europeană", se precizează într-un comunicat al Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, coordonatorul evenimentului.

Salvatorii speologi, împreună cu salvamontişti, scafandri şi personal medical de la SMURD Bihor au simulat o salvare complexă în Peştera Cetăţile Ponorului, unde se aflau trei victime surprinse de viituri.

"Una dintre victime era decedată, una hipotermică, iar o alta, epuizată fizic. Victima hipotermică a fost re-încălzită, fiind evacuată pe picioare din peşteră, decedatul şi epuizatul fiind evacuaţi la exterior cu ajutorul a două tărgi salvaspeo. De la gura peşterii, tărgile au fost preluate de echipele de salvamont şi evacuate pe verticală, în circa 1 oră, cu ajutorul unor corzi fixe şi mobile, până în locul unde aştepta ambulanţa SMURD. Salvatorii au avut la dispoziţie peste 4 km de corzi şi circa o tonă de echipamente tehnice diferite", se arată în comunicatul Salvamont Bihor.

Simularea s-a efectuat în condiţii de real risc şi din cauza faptului că apele din peşteră erau mult peste cotele normale: "Fiind una din cele mai spectaculoase şi dificile peşteri turistice din lume datorită riscului major de a fi surprins de ape în subteran, peştera a solicitat la maxim salvatorii prin dificultăţile extreme ale parcursului subteran presărat cu lacuri, cascade şi bolovani de zeci de tone", precizează organizatorii.

Raportul acţiunii a arătat că exerciţiul a fost o reuşită. "În ciuda dificultăţilor induse de precipitaţii, durata intervenţiei a fost una record. În doar 10 ore cele 3 victime au fost evacuate în zona punctului de comandă de la suprafaţă", adaugă comunicatul Salvamont.

România a participat cu salvatori speologi din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bucureşti, Cluj, Dolj, Hunedoara, Mureş, Timiş şi cu salvatori montani din Bihor, Alba, Hunedoara, Mureş. Acţiunea a fost susţinută de SMURD Bihor şi Administraţia Parcului Natural Apuseni.