Peste 500 de elevi bihoreni învaţă, în cadrul unor cursuri intensive, cum să acorde primul ajutor în situaţii de urgenţă. Profesorii lor sunt 20 de tineri din toată ţara, majoritatea studenţi la Medicină, selectaţi de Asociaţia Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale în proiectul "Resuscitează non-formal!".

Proiectul are două etape: una care s-a derulat în luna august şi care a presupus pregătirea celor 20 de tineri în acordarea de prim-ajutor, respectiv în predarea acestor tehnici elevilor, iar cea de-a doua, care a debutat acum, care îi aduce pe cei 20 de lectori în faţa elevilor bihoreni. "Acest proiect a apărut ca urmare a unei necesităţi reale. (...) Tinerii nu ştiu cum să acorde primul ajutor şi nici nu-i interesează, pentru că li se pare că sistemul e rigid", a precizat responsabilul de proiect, Roxana Şuhanea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Demersul este susţinut şi de medicul Hadrian Borcea, şef al UPU-SMURD Bihor, care a mai ţinut cursuri de prim-ajutor pentru elevi. La Colegiul Naţional Iosif Vulcan, de cinci ani încoace au loc astfel de cursuri opţionale, iar anul trecut medicii SMURD au mers în cinci şcoli din Oradea, cu acelaşi scop.

"E binevenit când copiilor noştri li se oferă aşa ceva de către şcoală şi puţin îngrijorător când se refuză", a declarat dr. Borcea, făcând referire la directorii de şcoli din Oradea care au refuzat propunerea medicilor SMURD de a ţine astfel de lecţii gratuite în faţa elevilor, pe care însă nu i-a nominalizat.

Importanţa lecţiilor este mare, însă, şi a demonstrat-o doctorul Borcea printr-un exemplu: chemat la o intervenţie medicală, a găsit acolo un fiu ce îşi resuscita corect tatăl. Medicul a mărturisit că l-a recunoscut pe tânăr, deoarece era unul dintre elevii care participau la lecţiile de prim-ajutor pe care el le ţinea. "Fiul a ştiut ce să facă. La vârsta aceasta, ei sunt cei mai receptivi pentru acest gen de noţiuni şi informaţii. Totul este cum le structurăm informaţia", a mai spus dr. Hadrian Borcea.

Iniţiatoarea cursurilor de prim ajutor de la Colegiul Iosif Vulcan, profesoara de fizică Sanda Vîrva, a confirmat că liceenii sunt interesaţi de lecţiile de resuscitare. "Am vrea să facem din aceste cursuri o materie opţională, iar după doi sau trei să poată da un atestat serios", a explicat profesoara.

Miercuri, cei 20 de tineri lectori au ţinut cursul de prim-ajutor la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, iar joi vor merge la Colegiul Tehnic Vadu Crişului.

Proiectul este realizat de SARTISS în parteneriat cu UPU-SMURD şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor şi este finanţat prin programul Tineret în Acţiune, aprobat, gestionat şi monitorizat în România de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.