Miercuri, de Ziua Copilului, Organizaţia Salvaţi Copiii a atras atenția că în România cei mici nu au o soartă prea bună. Unul din doi copii este supus unei forme de violenţă (fizică, emoţională sau sexuală), iar 41,5% (cea mai mare rată din UE) dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială.

În privinţa abuzurilor, organizaţia arată, spre exemplu, că, anul trecut, 46% dintre copii afirmau că sunt bătuţi acasă de către părinţi şi 5% de către cadrele didactice, ca parte a procesului de disciplinare, în timp ce 20% dintre părinţi considerau încă pedepsele fizice drept un mijloc corect şi adecvat de educare a copiilor. 

"Studiul naţional lansat de Salvaţi Copiii România în 2021 arată că aproximativ 3% dintre părinţi afirmă că, în ultimul an, copilul lor a fost victimă a abuzului sexual, în aproape două treimi dintre cazuri agresorul fiind o persoană necunoscută, iar 2,9% dintre adolescenţi au declarat că au fost obligaţi să întreţină relaţii sexuale împotriva voinţei lor, situaţie care confirmă nivelul acut de subraportare a abuzurilor sexuale comise asupra copiilor", se mai arată în informarea Salvaţi Copiii. 

De asemenea, şcolile se confruntă cu multiple manifestări de violenţă, semnificativ fiind fenomenul de bullying, de obicei asociat cu discriminarea, homofobia sau rasismul, violenţa fizică şi verbală între elevi. 

Mai mult, Salvaţi Copiii trage atenția că abuzatorii sexuali nu ajung să fie pedepsiţi. "Observăm o diferenţă uriaşă între datele statistice cu privire la numărul mamelor minore sub 15 ani şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor. Subraportarea fenomenului de abuz sexual este evidentă dacă ţinem seama de faptul că sistemul de asistenţă socială şi protecţie a drepturilor copilului a identificat în 2021 1.349 de cazuri de abuz sexual, urmărirea penală iniţiindu-se pentru 1.041 de cazuri", se precizează în comunicat. 

De altfel, organizația atrage atenţia asupra faptului că 45% dintre fetele sub 15 ani care au devenite mame în statele UE sunt din România.

"Potrivit EUROSTAT, peste un sfert (28,05%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, ţară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre. Din totalul naşterilor în 2020 (198.302 naşteri), 731 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani şi 7.545 de la mame cu vârsta între 15-17 ani. 4,17% din totalul naşterilor din România provin de la mame minore", mai arată studiul citat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!