Jandarmii Postului Montan de la Stâna de Vale au fost solicitaţi să intervină sâmbătă seara de soţia unuia dintre cei patru turişti. Femeia era îngrijorată, deoarece deşi au plecat din staţiune la ora 9 dimineaţa şi se făcuse deja ora 22, bărbaţii nu s-au întors la hotel şi nici nu au putut fi contactaţi pe telefoanele mobile.

"Cei patru voiau să ajungă la Barajul Leşu, pe o scurtătură, şi au mers pe o vale care s-a tot îngustat. La un moment dat şi-au dat seama că în faţă nu mai avea rost să meargă, iar în stânga şi dreapta era prăpăstios. Era atât de îngust încât nu au putut nici să întoarcă motocicletele", a explicat luni căpitanul Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor.

Văzând că nu au semnale la telefoanele mobile, cei patru s-au despărţit în două. Jandarmii au reuşit să îi prindă la telefon pe doi dintre arădeni, care ajunseseră într-un loc cu semnal, în zona Văii Drăganului.

Toţi cei patru turişti au fost recuperaţi şi duşi la hotel în jurul orei 1.30, dar motocicletele acestora au fost ridicate abia a doua zi. "Jandarmii i-au sprijinit şi, după 9 ore de muncă, au reuşit deblocarea acestora, duminică în jurul orei 21. Locul era foarte strâmt şi a trebuit să se acţioneze cu frânghii", a mai precizat Bogdan.

Jandarmii îi avertizează pe toţi cei care se avântă pe munte că trebuie să urmeze traseele marcate şi să aibă asupra lor echipamente care să le acorde minimul de protecţie în situaţii limită.