Apele învolburate ale Crişului Repede au fost aproape să facă noi victime, duminică în apropierea Peşterii Ungurul Mare din Şuncuiuş. Trei turişti imprudenţi au vrut să treacă râul printr-o zonă cu stânci alunecoase şi debit puternic şi au fost luaţi, pe rând, de valuri.

"Şansa lor extraordinară a fost că, în imediata apropiere a locului respectiv, se afla ghidul de rafting Ionuţ Bica, alături de alţi colegi din cadrul echipei de sporturi nautice de la Master Adventure", se precizează într-un comunicat de presă trimis vicepreşedintele executiv al Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Adrian Marin.

Ghidul de rafting i-a scos de sub apă şi le-a dat primul ajutor medical. Doi din cei trei turişti şi-au revenit relativ repede, însă al treilea era în stop cardio-respirator. "Bica a început imediat procedura de resuscitare cardio-respiratorie, până când echipa Salvamont care patrula în zonă a reuşit să traverseze podul ce duce spre peşteră", explică Marin.

La sosirea echipajelor de la Salvamont, SMURD şi Ambulanţă din Aleşd cele trei victime erau deja stabilizate. Tânărul care a fost recuperat din apă în stop cardio-respirator a fost transportat ulterior la spitalul judeţean pentru investigaţii suplimentare.

"Reamintim turiştilor că atenţionările şi recomandările pe care fie membrii echipelor Salvamont, fie ghizii specializaţi care activează în zona montană sau chiar cabanierii le adresează turiştilor nu sunt făcute din răutate sau pentru a strica "cheful" turiştilor imprudenţi, ci tocmai pentru a evita situaţii similare acesteia, situaţii care se pot extrem de uşor transforma în veritabile tragedii", mai spune Marin, care consideră totodată că prezenţa de spirit a lui Ionuţ Bica ar fi de dorit să se regăsească şi la ceilalţi ghizi care se aventurează pe munte.