O femeie în vârstă de 66 de ani şi fiul ei, de 29 de ani, au fost salvaţi de la moarte de pompierii bihoreni, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon provenit de la instalaţia de încălzire din baie.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă seară, în Sălard. În jurul orei 23.30, militarii paramedici ai Gărzii Sălard au fost chemaţi să intervină pentru acordarea primului ajutor calificat femeii şi fiului ei, amândoi în stare de semiconştienţă. "După acordarea îngrijirilor necesare, bărbatul a fost transportat de pompieri la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea, iar mama acestuia, a refuzat transportul la spital", se arată într-un comunicat transmis luni de ISU Crişana.

În acest context, pompierii militari le reamintesc bihorenilor faptul că anual, în această perioadă, se produc situaţii de urgenţă ale căror victime sunt persoane intoxicate cu monoxid de carbon, evenimente soldate în unele cazuri cu pierderi de vieţi omeneşti.

Astfel de evenimente nedorite sunt, în general, determinate de racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.), utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire.

Pentru a preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon, bihorenii trebuie să respecte câteva sfaturi: sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens; încăperile trebuie aerisite frecvent; coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător; nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă; nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid ce rezultă din arderea incompletă a combustibililor (lemn, butan, propan, gaze naturale, cărbuni naturali, benzină, petrol etc.). Inhalarea acestui gaz asfixiant foarte toxic poate provoca dureri de cap, sufocări sau chiar decesul. Copiii, femeile gravide, bătrânii, persoanele cu afecţiuni cronice (cardiace, respiratorii, neurologice, anemii etc.) sunt mai sensibile la acţiunea patogenă a acestui gaz.