Bihorenii care vor să înveţe cum să gestioneze diferite situaţii de urgenţă, inclusiv cum să acorde prim-ajutor medical, dar sunt dispuşi şi să fie voluntari în misiuni ale pompierilor din judeţ, se pot înscrie în programul de voluntariat "Salvator din pasiune" derulat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana".

Doritorii trebuie să aibă între 16 şi 65 de ani, să fie apţi din punct de vedere medical, să nu fi avut o condamnare penală pentru o infracţiune săvârşită cu intenţie şi să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

"Persoanele selectate pentru activitatea de voluntariat vor parcurge programe de instruire constând în: cursuri introductive în cadrul cărora vor fi abordate noţiuni de bază în domeniul situaţiilor de urgenţă, cursuri de prim-ajutor, cursuri de pregătire pentru intervenţii în situaţii de urgenţă (stingere incendii, căutare-salvare). După absolvirea cursului corespunzător şi efectuarea unui număr stabilit de ore de voluntariat, voluntarii vor putea participa, alături de efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, la activităţi de ajutor umanitar şi de transmitere a mesajelor preventive, la misiuni de acordare a primului ajutor calificat şi la misiuni de gestionare a unor situaţii de urgenţă", a precizat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Dosarele de înscriere se pot depune de luni până vineri, între orele 8 şi 16, la sediul inspectoratului, situat pe strada Avram Iancu nr. 9, în Oradea. Candidaţii trebuie să ducă o cerere de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, un aviz psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, o adeverinţă medicală şi acordul părinţilor sau al tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obţinute de pe site-ul www.isubh.ro, la secţiunea "Noutăţi", sau la numărul de telefon: 0259-411.212.

Lansat în urmă cu cinci ani, programul "Salvator din Pasiune" urmăreşte susţinerea şi valorificarea activităţilor de voluntariat, stimularea implicării şi responsabilităţii civice, obiective materializate în sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă.