O turistă în vârstă de 65 de ani, din Bucureşti, care a căzut într-o râpă în zona Valea Iadei, a fost salvată cu ajutorul a doi bihoreni care treceau prin zonă. Este vorba despre preşedintele asociaţiei Aqua Crisius, Mihai Togor, care coordonează o tabără de rangeri în zonă, şi despre Şerban Carţiş, fost reporter ProTv şi producător Digi 24.

"Doamna a venit cu două prietene în Chişcău, au zis că merg la Stâna de Vale să se plimbe, să vadă cascadele. Au coborât de la Stână vreo 5 kilometri, către Coada Lacului, şi au pornit spre Cascada Laia. Neavând echipament adecvat, fiind încălţată cu pantofi sport, la un moment dat pensionara a alunecat, a căzut câţiva metri pe o râpă şi s-a lovit la piciorul stâng, nemaiputând să-l mişte", a povestit BIHOREANULUI Şerban Carţiş.

Cum în zonă nu este semnal telefonic, una dintre prietenele femeii a rămas cu ea, iar cealaltă a început să caute ajutor. A parcurs câţiva kilometri pe jos, pe drum, până când, într-un final, a reuşit să sune la 112. Imediat după, i-a întâlnit şi pe cei doi bihoreni, care şi-au oferit ajutorul.

Operaţiunea s-a dovedit destul de dificilă, din cauza terenului umed şi a pantei abrupte. "Mihai a luat-o înainte. În timp ce noi înaintam spre victimă, echipaje ale jandarmilor, ale Salvamont şi SMURD au pornit de la Beiuş. Probabil că doamna avea o fractură la picior, pentru că efectiv urla de durere", a povestit Şerban.

Până să ajungă salvatorii, cei doi bihoreni au ajuns la victimă, au ridicat-o şi au cărat-o câţiva metri în spate sau pe braţe. Până la urmă, femeia a fost predată în siguranţă jandarmilor şi ulterior paramedicilor de la SMURD care au sosit, între timp, în zona incidentului.

Potrivit locotenent-colonelului Florin Zoicaş, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, starea turistei era bună şi s-a ales doar cu răni la picior. "A fost transportată la Spitalul Municipal Beiuş pentru investigaţii suplimentare", a precizat reprezentantul ISU.

Având în vedere că în această perioadă a anului foarte multă lume alege să îşi petreacă vacanţele la munte, iar numărul incidentelor a crescut, salvamontiştii bihoreni fac un apel la turişti să aibă grijă pe unde merg, să se echipeze corespunzător şi să urmeze cu atenţie traseele.

Citiţi pe această temă articolul Salvamont avertizează: Dacă mergeţi pe munte, respectaţi traseele şi echipaţi-vă corespunzător!