Doi militari din cadrul Staţiei de Pompieri Aleşd, Cristian Maliţa şi Florinel Lascău, au dovedit că meseria lor înseamnă vocaţie, după ce, aflaţi în timpul liber la ştrandul din oraş, au salvat de la moarte un bărbat căruia i s-a făcut rău. Victima, în vârstă de 62 de ani, era în pericol să se înece, când cei doi au sărit după el.

Potrivit unui comunicat semnat de locotenentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă, întâmplarea s-a petrecut pe 26 august.

Plutonierul Maliţa, care lucrează, în timpul liber, ca salvamar la acest ştrand, veghea zona, în vreme ce plutonierul adjutant Florinel Lascău era la scaldă împreună cu familia.

La un moment dat, un tânăr aflat într-un bazin a observat un bărbat ce părea să respire cu dificultate, alunecând sub apă. "La început, aşa cum tânărul declara, a avut impresia că se scufundase intenţionat pentru a-şi ţine răsuflarea sub apă, aşa cum unele persoane procedează în bazinele de înot. Realizând că ar fi trebuit deja să iasă la suprafaţă, tânărul a început să strige după ajutor, moment în care plutonierul Maliţa a sărit în bazin şi, ajutat de colegul său, plutonier adjutant Lascău, şi de alţi oameni de bine, l-au scos pe bărbat din apă", se arată în comunicat.

Victima, în vârstă de 62 de ani, suferise un stop cardio-respirator, iar cei doi pompieri au început imediat manevrele de resuscitare, spunându-le în acelaşi timp celor prezenţi să sune la 112 pentru a nu se pierde nicio clipă necesară şanselor de supravieţuire.

Imediat au ajuns şi paramedicii din Aleşd, iar după mai multe manevre bărbatul a început din nou să respire. "Pompierii militari au transportat victima până la punctul de întâlnire cu echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, care a dus-o la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean", se mai arată în comunicat.

"Victima se află internată la Cluj în spital şi este în viaţă", a declarat marţi Camelia Roşca.