Doi pompieri militari bihoreni, plutonier adjutant şef Gyorgy Iosif Cristian şi plutonier major (r.) Vereş Adrian, au dovedit că meseria lor înseamnă vocaţie, după ce, aflaţi în timpul liber în Sânmartin, au salvat de la moarte un bărbat aflat în stop cardio-respirator.

Potrivit unui comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, locotenent-colonel Camelia Roşca, incidentul s-a petrecut miercuri seară.

"Deşi, de obicei, nu are drum în zona respectivă, miercuri seară, plt. adj. şef Gyorgy Iosif Cristian, şef gardă de intervenţie în cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, care se afla în timpul liber, a decis, în ultimul moment, să o însoţească pe soţia sa la cumpărături, la un magazin situat lângă Parcul din Sânmartin. La un moment dat, în timp ce-şi aştepta soţia, în maşina parcată la aproximativ 15 metri de parc, a auzit oameni strigând: «Ajutaţi-l, faceţi ceva că moare!». La auzul strigătelor de ajutor, Cristi a sărit din maşină, a alergat spre parc, şi, într-un interval de câteva secunde, era deja lângă mulţimea care se adunase în jurul unui bărbat căzut pe alee, inert, cu nasul spart", se arată în comunicat.

Salvatorul le-a spus persoanelor adunate în jurul victimei să sune la 112, apoi i-a curăţat faţa plină de sânge şi a evaluat-o. Și-a dat seama repede că bărbatul nu respira şi nu avea puls, motiv pentru care a început manevrele de resuscitare.

"În scurt timp, la faţa locului a ajuns şi Adrian, un fost coleg, aflat în pensie de doi ani, care fusese și el şef gardă de intervenţie la Garda de Pompieri 1 Mai. Acesta, la rândul lui, trecea prin zonă, când a zărit oamenii agitaţi din parc, astfel că, s-a alăturat urgent camaradului său, implicându-se în acţiunea de salvare, curăţând căile aeriene ale victimei, pentru a nu se îneca cu sânge, în timp ce Cristi efectua masajul cardiac", a mai transmis purtătorul de cuvânt.

Între timp, la faţa locului a ajuns şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bihor, care a continuat manevrele de resuscitare a bărbatului. Din fericire pulsul victimei a revenit, iar ulterior aceasta a fost transportată la spital.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!