În cei nouă ani trecuţi de la înfiinţarea Centrului de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori (CIDAS) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, unde angajaţii MAI învaţă tehnici de prim-ajutor, peste o mie de pompieri din toată ţara au fost şcoliţi şi au devenit paramedici.

"Este o latură care nu este atât de evidenţiată, dar este foarte importantă", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al ISU Crişana, colonel Sorin Caba. În acest centru sunt şcoliţi, gratuit, angajaţii şi voluntarii SMURD, dar şi pompieri şi alţi angajaţi ai instituţiilor Ministerului Afacerilor de Interne care vor să dobândească o calificare în acordarea ajutorului medical de urgenţă.

Potrivit lui Caba, din 2008, anul în care s-a înfiinţat CIDAS, au fost instruiţi, în total, 1.159 de cursanţi din 15 judeţe, dintre care 451 de pompieri militari din judeţul Bihor şi 616 din alte judeţe. Iniţial, centrul a funcţionat în cadrul Inspectoratului, dar din 2010 s-a mutat într-un sediu propriu, ridicat în Sântion de Fundaţia SARTISS, şi unde sunt angajaţi patru formatori.

"Ne dorim ca acest centru să fie dezvoltat, suntem în derulare cu acel proiect european de la care noi avem aşteptări foarte mari", a precizat Caba. Proiectul la care face referire inspectorul şef, depus spre finanţare pe axa Ro-Hu, are o valoare de 500.000 de euro şi prevede construirea unui centru de pregătire a pompierilor, adică a persoanelor calificate să intervină în situaţii de urgenţă, nu doar medicale.

Salvatori din pasiune

Tot în cadrul centrului din Sântion sunt instruiţi şi voluntarii ISU Crişana. Patru din cei cinci voluntari care activează acum în cadrul Inspectoratului au fost prezentaţi marţi jurnaliştilor orădeni. Doi dintre aceştia, Alexandra Mihuţ şi Mihai Carciuc, sunt studenţi orădeni, Andreea Mihuţ este elevă la Liceul Aurel Lazăr, iar Mihai Tonţ este inginer silvic, pur şi simplu pasionat de intervenţiile de urgenţă. Pe lângă aceştia, mai este voluntar al ISU un elev de clasa a XII-a de la Liceul Roman Ciorogariu, Sergiu Sălăgean.

"Mi-aş fi dorit să pot să mă încadrez la ISU din sursă externă, dar din păcate am depăşit vârsta de 27 de ani", a explicat Mihai Tonţ motivul pentru care s-a făcut voluntar. Toţi cei patru au spus că, între şcoală sau job-uri îşi găsesc mereu timp pentru misiunile cu echipajele SMURD sau de pompieri. "Noi facem timpul, nu timpul ne face pe noi. Eu vreau să fac bine, să ajut şi cred că asta ar trebui să ne lege ca români", a mai spus Tonţ.

De cealaltă parte, Alexandra Mihuţ le-a povestit jurnaliştilor că îşi doreşte ca, după ce va termina facultatea, să lucreze în medicina de urgenţă, astfel că este convinsă că stagiul de voluntar îi va fi folositor. Totodată, cei doi elevi voluntari ISU au precizat că au văzut situaţii în care cei dragi lor, părinţi sau bunici, au avut nevoie de prim-ajutor calificat, şi îşi doresc ca pe viitor şi ei să poată fi de folos.

În cadrul programului "Salvator din pasiune", orice bihorean cu vârstă între 16 şi 65 de ani poate face voluntariat la ISU Crişana. Candidaţii mai trebuie să fie apţi din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni cu intenţie şi să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar ISU.

În 2017, la ISU Crişana s-au înscris 9 voluntari, dar după absolvirea cursurilor introductive şi parcurgerea celor 240 de ore de pregătire, cinci au ajuns efectiv să meargă în misiuni cu echipajele.