O cură de slăbire nu trebuie să însemne musai şi pofte interzise. Dimpotrivă! Dacă mănânci cu cap, slăbeşti în timp, dar sigur şi fără complicaţii!

E filozofia orădencei Camelia Păşcui. Asistentă medicală, nutriţionistă şi realizatoare a unei emisiuni de sănătate la Antena 1 Oradea, ea e total împotriva dietelor "în chinuri", aşa că şi-a făcut propriul local, în care nu numai că îşi învaţă clienţii să mănânce sănătos, dar le şi "controlează" greutatea, calculându-le numărul caloriilor de care au nevoie.

Sănătatea pe primul loc

La cei 42 de ani, Camelia Păşcui e o tipă bine. Înaltă, suplă şi atletică, sănătatea a fost mereu o prioritate pentru ea. De profesie asistentă medicală, a lucrat o vreme sub aripa regretatului dr. Mozes Karoly, fondatorul şcolii orădene de asistenţi cunoscute în întreaga ţară ca "Universitatea Mozes". A urmat, timp de un an, un curs de nutriţie la Bucureşti, pentru ca apoi, timp de 7 ani, să prepare meniurile bolnavilor de la Spitalul de Boli Infecţioase. Absolventă şi de management şi de resurse umane, Camelia a rămas totuşi dedicată "primei iubiri". De aceeea ţine o emisiune despre sănătate şi tot de aceea a şi ales să îşi deschidă un local care să-i facă pe oameni mai sănătoşi.

"La nonna Lia", adică "La bunica Lia", e un "restaurant dietetic", în care toţi clienţii se bucură de "tratament preferenţial", având oricând la îndemână sfaturile ei, ca nutriţionist. Dacă vor, le calculează inclusiv caloriile. "Există o formulă, în funcţie de vârstă, greutate, înălţime, gen şi activitate. În funcţie de acestea şi de starea de sănătate, un om are nevoie între 2.000 şi 4.000 de calorii pe zi. Când vine cineva la mine, îl întreb ce a mâncat, la ce oră, iar dacă numărul caloriilor e prea mare, îi recomand o salată sau chiar un ceai, de pildă", spune ea.

Edificator e exemplul unui obez care pe parcursul unei zile a mâncat copios, şi, obişnuit cu mâncăruri "grele", s-a îndoit că o salată de legume i-ar putea stăpâni poftele. "A zis că n-o să se sature în veci. I-am pregătit o porţie şi efectiv n-a putut să o mănânce pe toată"...

Fără semipreparate

Inedit la restaurantul Cameliei e şi că, spre deosebire de alte localuri, aici toate meniurile, de la aperitivele simple cu chiftele şi brânză până la cele mai sofisticate, cu fructe de mare, se gătesc pe loc, nu din semipreparate ţinute la congelator. De exemplu, cartofii pai se fac din cartofi proaspăt cumpăraţi din piaţă, curăţaţi şi prăjiţi abia după ce clientul comandă. La fel cu mâncărurile din peşte, care e adus direct din crescătorie. "Singurul inconvenient este că la noi clientul trebuie să aştepte puţin mai mult, 45-50 de minute pentru o porţie. Dar, gândiţi-vă, pe vemuri aşa mâncau bunicii noştri şi nu existau atâtea cancere de colon!", explică orădeanca.

Mâncărurile create de Cami sunt bazate, în mare parte, pe tipuri de peşte şi fructe de mare, care conţin acizi graşi precum Omega 3 şi Omega 6 (ca de exemplu merluciu, calcan, biban de mare sau homar, dar şi stridii, vongole, scoici), esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. Toate sunt asortate, după caz, cu fructe sau legume şi sunt preparate riguros, astfel încât să nu le facă rău nici măcar celor care au probleme cu sănătatea sau cu greutatea.

Platoul cald cu legume cu peşte, adică un pepene umplut cu legume şi orez păstrate la cald, "tapetat" cu bruschete cu peşte şi creveţi, rulada de porc cu crustă de măsline sau pastele cu somon şi caviar - un fel de paste Carbonara mult mai uşoare şi mai sănătoase - sunt câteva dintre meniurile casei. Cami se mândreşte însă, cu "Stinkotto", o  friptură din picior de porc în folie de aluminiu cu cartofi şi varză roşie, fasole şi legume. "E specialitatea casei şi numai la noi se găteşte", spune ea.

Carnea e bună!

Orădeanca se declară împotriva "dietelor-minune" care te fac să slăbeşti artificial într-o lună cât alţii în ani. Curele care impun perioade de timp lungi cu un anumit tip de mâncare (ca de exemplu o săptămână varză) fac rău pe termen lung. "Slăbeşti repede, iar când începi să mănânci din nou "normal" şi reintroduci celelalte alimente de care are nevoie organismul, te îngraşi la loc", arată Cami unul dintre efecte, subliniind că nu e normal ca un om să slăbească mai mult de un kilogram, două pe lună.

"Nu există alimente interzise, dar trebuie să fii atent la măsură", punctează specialista, care nu este de acord nici cu vegetarienii, fiindcă un regim hipocaloric nu înseamnă un regim fără carne. Dimpotrivă. "Proteinele de origine animală sunt singurele care regenerează creierul. De exemplu, bolnavilor care suferă accidente vasculare cerebrale li se dă hidrolizat de proteină din creier de porcină".

Iar în definitiv, cea mai bună mâncare e cea care îţi face bine. Aşa că, poftă bună!


REGULI DE BAZĂ
Mâncare pentru toţi

11 peste.jpgCamelia Păşcui spune că nu există "alimente interzise", dar un om sănătos trebuie să facă şi mişcare şi să respecte anumite reguli, cum ar fi de pildă "reţeta" celor trei mese pe zi. Mâncărurile precum gyros, shaorma sau chipsurile, sunt, desigur, de evitat. "În loc de stixuri, mai bine mănânci seminţe. Sunt un pic uleioase, nu au aditivi alimentari, reglează digestia şi conţin antioxidanţi", sfătuieşte Cami.

Persoanelor care suferă de obezitate li se recomandă să mănânce cât mai mult peşte, care are proteinele necesare dar nu încarcă caloric, iar diabeticii, care au probleme cu zahărul şi nu pot să mănânce multă pâine, pot încerca fructele la cuptor.

O reţetă care merge inclusiv la oamenii care au probleme cu greutatea este peştele în crustă de cartofi, cu legume (foto). "Se poate face cu orice tip de peşte, inclusiv din Pangasius. În tava cu ulei de palmier sau unt, cartofii sunt tăiaţi în rondele subţiri şi se pun ca un fel de pat pe două rânduri. Peştele se pune condimentat peste el, se "îmbracă în cartofi" şi se pune la cuptor", dezvăluie Cami una dintre reţete.