L-au avertizat că se joacă cu focul! Preotul ortodox din Oradea Corneliu Baciu Borz, care la sfârșitul lunii trecute a oficiat o slujbă de înmormântare în demisolul bisericii din strada Octavian Goga pentru un credincios din altă parohie, care urma să fie incinerat, a fost pedepsit de șefii din Eparhia Oradiei.

Pentru a pune capăt scandalului care a provocat reacții inclusiv la nivelul Patriarhiei, episcopul Sofronie Drincec l-a sancționat săptămâna trecută pe Borz cu „dojană arhierească”.

Echivalentă unui avertisment scris folosit de „civili”, măsura e cea mai blândă pedeapsă ce îi poate fi aplicată unei fețe bisericești, dar în cazul unei recidive poate fi urmată de retragerea de la slujire.

Chiar și așa, în Episcopia Ortodoxă a Oradiei, un singur preot, din zona Beiușului, a mai fost dojenit, în 2017, când anunța că refuză să îl mai pomenească pe PS Sofronie la slujbă, după care însă s-a potolit. De data asta, deși preotul Borz a fost sancționat, colegul său, Vasile Marin Dindelegan, parohul bisericii în care a comis „infracțiunea”, cumnat al arhimandritului Mihail Tărău de la mănăstirea Izbuc și apropiat al episcopului, a scăpat fără nicio sancțiune.

Pentru că a pedepsi este educativ, iar a ierta este creștinește. Fie și selectiv!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!