În urmă cu o lună, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, propunea ca sancţiune pentru cele 17 cadre didactice care au obţinut un punctaj mic la evaluarea individuală diminuarea salariului cu 15% timp de 6 luni, sancţiunea maximă permisă de lege. Rectorul spunea atunci de aceşti profesori că "trag în jos toată Universitatea".

Toate aceste cazuri au trebuit să treacă, însă, înainte de a ajunge în Senatul Universităţii, pe la Comisia de Cercetare Disciplinară, care a schimbat cu totul datele problemei.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul a anunţat că din cele 17 cadre didactice, doar 13 au mai fost analizate, întrucât una şi-a dat demisia, două şi-au pierdut calitatea de titulari pentru că le-a expirat contractul şi au plecat din învăţământ, iar o alta a avut o activitate de doar câteva luni în anul universitar precedent, astfel că nu a putut fi comparată cu colegii care au avut activitate în întregul an.

Astfel, în privinţa celor 13 cadre didactice care s-au mulţumit în precedentul an universitar să ţină doar cursurile şi seminariile, fără să desfăşoare activitate de cercetare, Comisia de Disciplină a propus Senatului Universităţii diminuarea doar cu 5% a salariului şi nu pe o perioadă de 6 luni, ci timp de o lună, sancţiune votată de Senat.

"Comisia a ţinut cont de diminuarea salarială la care sunt supuşi toţi bugetarii", a explicat Antal, recunoscând totuşi că "sancţiunea nu este foarte mare" şi că 5 procente nu reprezintă prea mult.

Totuşi, Antal susţine că mult mai important este mesajul pe care vrea conducerea Universităţii să-l transmită prin aceste sancţiuni, şi anume că trebuie să-şi îmbunătăţească activitatea. "Activitatea unui cadru didactic nu se rezumă la prezenţa fizică în faţa studenţilor", a spus rectorul, completând că fiecare profesor are datoria de a face cercetare în domeniul său.

Cele 13 cadre didactice sancţionate sunt Mihai Ionel Ille, Eugen Roşca şi Florin Mircea Ganea de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Ovidiu Motoc, Dan-Ovidiu Ţincă, Dan-Gabriel Pirlea, Ion Burnei şi Mircea-Lucian Albuţ de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, Sorin-Ioan Scurtu de la Facultatea de Ştiinţe, Cătălin Ioan Berce de la Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Zsigmund Zetenyi de la Energetică şi Valentina Chiş şi Cosmin-Teodor Durgheu, ambii de la Facultatea de Arte Vizuale.

Antal a mai spus că această sancţionare este o premieră pentru Universitatea orădeană, dar acest demers va continua în anii următori. Un motiv important ce determină conducerea Universităţii să sancţioneze cadrele didactice fără performanţă este, potrivit lui Antal, unul de ordin financiar. Indicatorul de calitate al Universităţii, cel în baza căruia instituţia primeşte fonduri de la Ministerul Educaţiei, scade din cauza cadrelor fără activităţi în afara celor didactice.

Evaluarea cadrelor didactice se face prin aplicarea unor grile în care se menţionează informaţii privind activitatea didactică, cea de cercetare şi relaţia cu studenţii. Procedura nu prevede un punctaj maxim, ci doar unul minim, de 100 de puncte, urmând ca aceia care obţin un punctaj între 100 şi 60 să primească recomandări sau să fie avertizaţi. Cei care obţin sub 60 de puncte, însă, trebuie sancţionaţi.

Din cele 13 cadre didactice sancţionate, cinci au obţinut punctaj zero, ceea ce a însemnat că nici măcar nu şi-au completat fişele de evaluare.