După ce BIHOREANUL a anunţat luni în premieră că juriştii Universităţii din Oradea au stabilit că decizia de sancţionare luată de Comisia de Etică vizavi de managerul Maternităţii, Gavril Grebenişan, este ilegală, întrucât a fost încălcată procedura, rectorul Cornel Antal a vorbit public despre situaţie, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Puteam, dar n-am vrut...

Antal a precizat că, deşi Comisia de Etică are în componenţă un jurist care are tocmai datoria de a veghea asupra legalităţii procedurilor, în persoana lui Adrian Bărcui, acesta nu a făcut nicio sesizare privind încălcarea procedurilor. "După ce a trecut de Senat, juriştii au sesizat că sunt încălcări minore ale procedurii", a declarat Antal.

Sesizarea pe numele lui Grebenişan a fost depusă în februarie de 13 medici orădeni, care sunt şi cadre didactice universitare, la registratura Universităţii. "Eu puteam să dau decizia (n.r. de sancţionare), dar cum după patru luni am fost sesizat de jurişti, am decis să nu semnez decizia. Cazul e închis, din punctul meu de vedere", a mai spus rectorul.

Antal a precizat că juriştii nu au atacat fondul problemei, ci doar aspecte din procedură, precum faptul că sesizarea celor 13 medici la adresa lui Grebenişan nu a fost depusă în plic închis. Însă, dacă ar fi trecut peste sfatul juriştilor şi l-ar fi sancţionat pe Grebenişan, acesta din urmă ar fi avut câştig în instanţă, dacă ar fi ales să se adreseze magistraţilor.

Cât despre întârzierea cu care juriştii au sesizat problema, Antal a pus-o pe fondul unui volum mare de muncă şi a salariilor mic. "Juriştii au foarte mult de lucru. Problema e că salariile sunt mici. Un salariu mare atrage competenţă", a precizat rectorul.

În final, Antal a spus că din întreg scandalul cu Grebenişan, nimeni nu a avut de câştigat. "E un război de orgolii care a făcut un imens deserviciu Maternităţii. Foarte multe femei se vor duce mai uşor în străinătate", a precizat rectorul.

Comisie legală sau nu?

Potrivit unor surse ale BIHOREANULUI, juriştii au invocat, în ceea ce priveşte sancţionarea lui Grebenişan, inclusiv ilegalitatea Comisiei de Etică, despre care susţin că nu funcţionează potrivit Legii Educaţiei Naţionale. Antal a explicat aceste acuze, spunând că legea cere ca toate universităţile să-şi modifice toate regulamentele şi reglementările în termen de şase luni, iar Comisia de Etică încă funcţionează în baza unui regulament realizat pe precedenta lege a educaţiei.

"Legea spune că universităţile au şase luni pentru a se adapta şi modifica reglementările interne şi toate regulamentele de funcţionare. Avem termen până la 9 august. Până la expirarea termenului, rămân valabile comisia şi codul de etică în funcţiune", a precizat Antal. Pentru a fi sigur de acest lucru, rectorul a cerut în scris Ministerului Educaţiei să se pronunţe.

Lipsă de colegialitate

Gavril Grebenişan a fost cercetat de Comisia de Etică după ce 13 medici de la Maternitate, toţi cadre didactice, au depus o sesizare, nemulţumiţi că managerul ar fi folosit de unul singur o imprimantă multifuncţională şi a dat dispoziţie să se afişeze pe holurile spitalului că patru medici nu mai au dreptul de a presta activităţi medicale în cadrul Maternităţii.

Grebenişan a fost acuzat de comisie de "lipsă de colegialitate", de "discriminare" şi de "hărţuire" şi a fost sancţionat cu avertisment scris, ceea ce nu i-ar fi permis să participe la examene şi nici să beneficieze de promovări.

Citeşte pe această temă şi articolul Surpriză-şoc: Rectorul Antal nu se poate bucura de sancţionarea lui Grebenişan, deoarece chiar juriştii Universităţii o consideră ilegală!